Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povratnici u premiership

Leeds će biti nagrađen “hrpom novca”, “Luđak” dobija novi ugovor

bielsa

Nagrada za povratak u Premiership nakon 16 godina dočekat će i trenera Leedsa Marcela Bielsu

Leeds United vraća se u Premiership nakon 16 godina pauze. Nakon što je 2003. upao u finansijske probleme, Leeds je brzo ispao u drugu ligu i pokušavao se vratiti. Konačno mu je uspjelo, a šlag na tortu je titula prvaka druge lige za ovu sezonu. Naravno, povratak u prvu ligu donosi i ogroman novac.

Samo od televizijskih prava svaka ekipa iz Premiershipa garantirano zaradi 13,5 miliona eura po utakmici za ukupno deset susreta odigranih pred TV kamerama. Osim toga, svaka ekipa dobije i bonus od 1,2 miliona eura. Tu se ne računaju prihodi od prodaje ulaznica i raznih drugih aktivnosti.

Ukupna zarada prelazi 220 miliona eura. S tim novcem treba se investirati u ekipu da bi se status prvoligaša zadržao pa je tako primjerice Aston Villa nakon povratka u Premiership prošlog ljeta uložila gotovo 180 miliona eura, no čini se da uzalud. Villa je dva kola prije kraja predzadnja.

Nagrada za povratak u Premiership nakon 16 godina dočekat će i trenera Leedsa Marcela Bielsu. Njegov ugovor istječe krajem iduće sedmice, a uprkos tome što klub drži opciju automatskog produženja na dodatnih godinu dana, čelnici kluba žele ugovor s Argentincem produžiti na dodatne dvije sezone.

Prema novom ugovoru, Bielsa će dobiti značajnu povišicu pa bi umjesto trenutnih 6,6 miliona eura iduće dvije godine trebao zarađivati 8,8 miliona eura. Popularni Luđak u utorak slavi 65. rođendan i ovo bi mu bio najbolji mogući poklon.