Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

komentar nakon utakmice

Legenda Zvezde nakon “taktičkog samoubistva” Srbije: Nije mi samo jasno čija je to bila ideja

New Project (21)

Mogli smo jučer vidjeti kako je Hrvatska riješila problem zvan Kanada. Rano su primili gol, gubili su, baš kao i mi, samo su oni to do kraja odradili majstorski

Nevjerovatnu su utakmicu odigrali Srbija i Kamerun u drugom kolu grupe G Svjetskog prvenstva u Kataru. Srbija je odmah na početku preko Mitrovića promašila dvije fantastične šanse, da bi Kamerun poveo. No, Srbi su se do kraja prvog poluvremena ekspresno vratili i s dva gola preokrenuli susret.

Kad je Mitrović odmah na početku nastavka zabio za 3:1, izgledalo je da Kamerunu prijeti debakl. No, Srbi su napravili taktičko samoubistvo i umjesto da mirno zatvore utakmicu, pustili su afričkoj ekipi da im zabije dva gola za konačnih 3:3. Srbija je sad u jako teškoj situaciji pred zadnje kolu grupne faze sa Švicarskom. Reprezentacija Dragana Stojkovića u Katar je došla s velikim ambicijama, a lako bi se moglo dogoditi da se vrate kući odmah nakon prve faze.

Za komentar utakmice Index je upitao legendarnog napadača beogradske Crvene zvezde i reprezentacije ex-Jugoslavije Dragišu Binića. Prvak Evrope iz Barija 1991. je bio šokiran raspletom susreta i rekao nam je kako mu nisu jasni potezi koje je u drugom poluvremenu povlačio Piksi Stojković.

Šta se ovo dogodilo Srbiji?

– Nemam pojma što se dogodilo. Ništa mi nije jasno. Kao da smo namjerno željeli ne pobijediti. Imamo 3:1, vratili smo se nakon njihovog gola, sve smo imali, oni nam ne bi dali gol do sutra, a onda mi s onakvom odbranom izađemo visoko umjesto da mirno stanemo u blok i zatvorimo utakmicu.

– Nije mi samo jasno čija je to bila ideja da se izađe tako visoko s igračima koji nisu fizički spremni, ko je to igračima rekao. Je li to bila odluka selektora ili igrača? Ne znam šta bih rekao jer nijedan trener to ne bi napravio.

Bi li se ovakva utakmica mogla dogoditi Hrvatskoj?

– Mogli smo jučer vidjeti kako je Hrvatska riješila problem zvan Kanada. Rano su primili gol, gubili su, baš kao i mi, samo su oni to do kraja odradili majstorski. Njihova odbrana nije radila gluposti kao naša, stajali su tačno onako kako su trebali stajati. Hrvatska je ozbiljna reprezentacija, rivalu više nije dopustila šansu.

– Ovako nešto se Hrvatskoj nije moglo dogoditi, to se moglo dogoditi samo nama. Ne bih rekao da smo uzeli bod, za mene je ovo poraz jer kako drugačije ovo nazvati. Imaš 3:1, vratio si se u utakmicu, imaš šanse, a onda se raspadneš. Ovo je puno veći šok nego poraz od Brazila i nisam siguran kako će ekipa reagirati protiv Švicarske. Ovo nas je strašno poljuljalo i bojim se zadnje utakmice u grupi.

Ko je glavni krivac za ovaj rezultat Srbije?

– Rekao bih da su igrači bili sebični. Konkretno, mislim na Mitrovića. U redu, zabio je gol, ali trebao je izaći. Piksi ga je morao izvaditi kad je bilo jasno da nije potpuno spreman. Stvarno mi nije jasno čija je ideja bila da ostane u igri. Nama su trebala dva brza igrača da iz kontre dotuku Kamerun. Šta smo mi umjesto toga napravili, izašli na centar i pustili ih da nam zabiju dva gola. Nevjerovatno, ali eto, to je nogomet, rekao je Binić za Index.