Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasio se europol

Pao je “superkartel” koji je držao oko trećine evropske trgovine kokainom

New Project (24)

Policija je uhapsila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. novembra, objavila je agencija

Evropska policijska agencija (Europol) saopćila je da je pomogla u koordinaciji razbijanja kartela kojim se upravlja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a za koji se vjeruje da kontroliše do trećine evropske trgovine kokainom.

Policija je uhapsila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. novembra, objavila je agencija.

Razbijanje ovog “superkartela”, koje je uključivalo jednu “izuzetno veliku ribu” iz Nizozemske sa sjedištem u Dubaiju, uglavnom je ciljalo na kokain koji dolazi iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen.

“Šefovi narko organizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao superkartel koji je kontrolisao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi”, rekao je Europol.

“Razmjere uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenika bio je ogroman”, stoji u saopćenju Europola, dodavši da je tokom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge. Operacija za koordinaciju racija napada nazvana je “Desert Light” (“Pustinjska svjetlost”) i planirana je dvije godine.

Europol je saopćio da je Dubai uhapsio dvojicu važnih osumnjičenika koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Nizozemskom i još dvojicu sa Španijom. Deset osoba uhapšeno je u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španiji. Još 14 osoba uhapšeno je lani u Nizozemskoj u sklopu iste operacije, saopćila je organizacija sa sjedištem u Haagu.

Detalja sa jednog od hapšenja u Španiji / FOTO: europol

Hapšenja su posljednja u nizu koja su uslijedila nakon policijskog hakiranja sofisticiranih šifriranih telefona koje su koristile mreže organiziranog kriminala prošle godine, saopćio je Europol.

Policija je prošle godine ukinula telefonsku platformu SKY ECC, nakon što ju je dugo vremena potajno koristila za prisluškivanje onoga što je navodno bila sigurna komunikacija između trgovaca drogom. Nizozemski tužitelji rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Među uhapšenim i Nizozemac s pasošem BiH

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom, koji je pritvoren zbog navodnog uvoza hiljada kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine.

“Riječ je o teškim krivičnim djelima koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antwerpena i Rotterdama”, saopćilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Drugi uhapšeni u Dubaiju je 40-godišnjak koji ima državljanstva Nizozemske i BiH, navodi se.

“Jedan od nizozemskih osumnjičenika je izuzetno velika riba”, rekao je za AFP izvor iz Europola koji je želio ostati anoniman. Nije precizirano ko je zapravo krupna riba, da li Nizozemac koji ima i marokanski pasoš ili Nizozemac s bosanskim pasošem! Nizozemski osumnjičenici navodno su bili povezani s Ridouanom Taghijem, koji je uhapšen u Dubaiju 2019. i sada mu se sudi u Nizozemskoj.

Taghi je optužen za vođenje velike grupe za krijumčarenje kokaina sa sjedištem u Amsterdamu i suočava se s optužbama koje uključuju i ubistvo. Španska policija saopćila je da je ukupno 13 osoba uhapšeno u Barceloni, Madridu i Malagi 8. novembra nakon što je 698 kilograma kokaina pronađeno u kontejneru u luci Valencije.

Bh. državljanin koji je uhapšen u Dubaiju zbog sumnje u umiješanost u veliku međunarodnu trgovinu drogom je Edin Tito Gačanin, objavio je nizozemski portal Crimesite.nl.

Prema pisanju ovog portala, drugi uhapšeni je Nizozemac Zohair B. alias “Beertje”. Ovu informaciju za portal su potvrdili pouzdani izvori.