Liga prvaka: Bruka Bayerna u Rostovu, Bešiktaš protiv Benfice od 0:3 do 3:3

bayern-rostov

Fudbaleri Rostova šokirali su minhenski Bayern 3:2 (1:1), u petom kolu Grupe D Lige prvaka.

Bavarci su poveli u Rusiji, ali nisu uspjeli da izbjegnu drugi poraz zbog kojeg će vjerovatno ostati bez prve pozicije.

Atletico Madrid je dobio “zicer” da pobjedom nad PSV-om osigura uslovno lakšeg protivnika u osmini finala takmičenja.

Bayern je stigao do vođstva u 35. minutu preko Douglasa Coste. Brazilac je pokupio odbitak i zakucao loptu pod prečku.

Ipak, u samom finišu prvog poluvrmena Rostov stiže do izjednačenja, Sardar Azmoun odlično reaguje u kaznenom prostoru i trese mrežu Bavaraca, koji su već na startu drugog dijela bili u zaostatku.

Jerome Boateng je faulirao protivnika u svom kaznenom prostoru, pa je Rostov dobio penal, a Dmitry Poloz koristi izostanak Manuela Neuera i uspeva da prevari Svena Ulreicha.

Izgledalo je da bi Bayern ipak mogao da slavi jer je svega dva minuta kasnije Juan Bernat iskoristio sjajno proigravanje Riberyja, ali 23 minuta prije kraja Christian Noboa postiže prelijep pogodak iz slobodnog udarca za prvo slavlje Rostova u Ligi prvaka.

Rostov je sada u sjajnoj situaciji da se u posljednjem kolu izbori za plasman u Ligu Evrope, ima tri boda više uz meč prednosti nad PSV-om, kojem gostuje 6. decembra.

U Istanbulu je viđena spektakularna utakmica Bešiktaša i Benfice koja je na kraju završila bez pobjednika. Bilo je 3:3, iako su gosti iz Portugala do 58. minute imali vodstvo od 3:0.

Portugalci su bukvalno pregazili domaćina sa tri gola u roku od 20 minuta sredinom prvog poluvremena, ali su proputili šansu da ga dokrajče na startu drugog.

To ih je skupo koštalo jer je Bešiktaš sa dva gola u posljednjih deset minuta uspio da izbori remi i spriječi goste da ovjere plasman u osminu finala, za koju sada i sami imaju odlične šanse.

Benfica je povela golom Goncala Guedesa u desetom minutu, prednost je u 25. duplirao Nelsinho, da bi već u 31. pogodio i Ljubomir Fejsa za agoniju crno-bijelih iz Istanbula.

Međutim, promašaji igrača Benfice u prvih deset minuta drugog dijela igre skupo je koštao goste iz Lisabona.

Bešiktaš se vraća u život golom Cenka Tosuna u 59. minutu, da bi dramatičnu završnicu donio Victor Nilsson Lindelef koji je igrao rukom u kaznenom prostoru Benfice u 82. minutu. Siguran sa bijele tačke bio je Ricardo Quaresma, i Bešiktaš je opet bio u igri.

Gosti su se pogubili pod pritiskom domaćina koji kreće na sve ili ništa, a to mu donosi veliki bod. Minut prije kraja Ederson brani jedan šut Vincenta Aboubakara, ali ne i drugi, pa tako bivši napadač Porta “krade” pobjedu Benfici.

Benfica je pobjedom mogla da ovjeri osminu finala, borila bi se za prvo mejsto s Napolijem, ali će sada strepiti jer čeka upravo Napolitance u posljednjem kolu. To će biti šansa za Bešiktaš, koji ima bod manje od “Orlova”, a očekuje ga duel sa Dinamom koji neće imati rezultatski imperativ u Kijevu, osim prestiža.