Lionelu Messiju trofej najboljeg igrača u izboru UEFA-e

messi platini

Lionel Messi je najbolji fudbaler Evrope u prošloj sezoni, odlučili su danas članovi UEFA žirija glasanjem koje je održano u glamuroznom ambijentu sale “Grimaldi Forum” u Monacu, javlja Anadolu Agency (AA).

MESSI NAGRADA

Kandidati za ovu prestižnu titulu ove godine bili su Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Luis Suarez. Ovo je drugi put da Messi ponese titulu najbolje evropskog fudbalera. Ovu je nagradu osvojio i 2011. godine.

Odluku o tome ko je najbolji fudbaler Starog kontinenta za sezonu 2014/15 donijela su 54 člana UEFA žirija, po jedan urednik ili novinar iz zemalja članica Evropske fudbalske asocijacije, među njima i predstavnik Bosne i Hercegovine Bakir Tiro, urednik sportskog servisa za Balkan u Anadolu Agency (AA), koji je svoj glas dao Messiju.

Ronaldo je jedini igrač koji je u svih pet dosadašnjih izbora svaki put stizao da finalnog kruga, odnosno bio među trojicom najboljih koji su konkurisali za trofej. Suarez je prvi put bio među “veličanstvenim”, dok je Messi u najelitnijem društvu igrača koji nastupaju na Starom kontinentu bio po četvrti put.

Ove sezone je 35 igrača bilo nominovano za najboljeg igrača u Evropi. Uz Messija, Ronalda i Suareza u TOP 10 ranije su ušli, ali do finalnog kruga glasanja nisu uspjeli doći Gianluigi Buffon (Italija – Juventus), Neymar (Brazil – Barcelona), Eden Hazard (Belgija – Chelsea), Andrea Pirlo (Italija – Juventus/New York City FC), Arturo Vidal (Čile – Juventus / Bayern), Carlos Tevez (Argentina – Juventus / Boca Juniors), Paul Pogba (Francuska – Juventus).

Dosadašnji osvajači UEFA trofeja za najboljeg fudbalera u Evropi bili su Messi (2011. godine), Andres Iniesta (2012.), Franck Ribery (2013.) i Ronaldo (2014.).

Najboljom fudbalerkom danas je u Monacu proglašena Celia Šašić.

celia