Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

LIVE Rasplet u Premijer ligi BiH

derbi navijaci5

Premijer liga Bosne i Hercegovine najzanimljiviji je nacionalni fudbalski šampionat pod okriljem UEFA u ovoj sezoni. Do posljednjeg 30. kola gužva je na vrhu, ali i dnu tabele.

Rasplet, napokon, desit će se danas.

Poslije večerašnjih utakmica posljednjeg takmičarskog kruga, znat će se ko je prvak Bosne i Hercegovine, Sarajevo ili Željezničar, ko je četvrti predstavnik ove zemlju u UEFA kupovima naredne sezone, Široki Brijeg ili Zrinjski, kao i koja dva kluba napuštaju društvo najboljih.

[quote_box_center]Parovi:

Sarajevo – Sloboda 3:1 (Benko, Velkoski, Bilbija – Zeba)
Čelik – Željezničar 1:1 (Barjaktarević – Beganović)
Drina – Slavija 0:0
Mladost – Zvijezda 2:1 (Trifković – Stojanov)
Olimpic – Radnik 0:0
Široki Brijeg – Zrinjski 1:1 (Zakarić – Crnov)
Travnik – Vitez 1:0 (Musić)
Velež – Borac 1:0 (Maletić)

[/quote_box_center]

Matematika u borbi za titulom prvaka je jednostavna. Ukoliko fudbaleri Sarajeva pobijede Slobodu na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ postat će prvaci, prvi puta nakon 2007. godine. U slučaju remija ili poraza Sarajeva i samo trijumfa Željezničara u Zenici u meču sa Čelikom, novi prvak bit će ekipa trenera Milomira Odovića.

U borbi za preostalo mjesto u UEFA Evropa ligi direktno će odlučiti Široki Brijeg i Zrinjski (učešće u Evropi osigurali Sarajevo, Željezničar i pobjednik Kupa BiH, Olimpic). Na stadionu „Pecara“ u hercegovačkom derbiju Širokobriježanima igraju samo tri boda, dok svaki drugi ishod Mostarce vodi u Evropu.

Najkomplikovanija računica je u borbi za opstanak. Iz lige može ispasti čak pet ekipa, Drina, Slavija, Vitez, Mladost (Velika Obarska) i Zvijezda iz Gradačca. Mladost ili Zvijezda će u niži rang, zavisno od ishoda njihovog današnjeg međusobnog duela. Vitezu za siguran spas trebaju komšijski bodovi iz Travnika. Ko pobjedi u Zvorniku u duelu Drine i Slavije sigurno ostaje u Premijer ligi BiH. Remi Drinu može gurnuti u ponor.

Mnogo je kombinacija, a sve će se znati nakon što utakmice završe.


 

tan1

U glavni grad BiH stigao je i većinski vlasnik FK Sarajevo malezijski milijarder Vincent Tan, a na aerodromu su ga dočekali predsjednik kluba i direktor Edis Kusturica i Dino Selimović.

Druženje je nastavljeno u hotelu Holiday, a svi su željeli napraviti fotografiju s Amidžom kako odmilja Sarajlije zovu Tana.

U hotelu su Tana dočekali i prvotimci Sarajeva koji su se s njim fotografirali.

Inače, odlučujući susret za titulu počinje u 17 sati na stadionu Koševo sa tuzlanskom Slobodom kojem će prisustvovati i Vincent Tan.