Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dino Mustafić uputio otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora

BiH

Elmina Kulasic Mustafic Pavic

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću, u kojem je zatražio od njega da pokrene inicijativu podizanja spomenika za 102 ubijene djece Prijedora u gradskom centru.

Mustafić navodi da je zahtjev upućen Gradskoj skupštini još u novembru prošle godine od roditelja i 1.000 građana Prijedora, ali da još nisu dobili nikakav odgovor.

[pull_quote_right]Mustafić u pismu poručuje gradonačelniku Paviću da mu je dužnost “da ne ostavite svom gradu u naslijeđe svijet ubica, već svijet kao mjesto na kojem je moguće zivjeti u humaniziranom i harmoniziranom društvu”[/pull_quote_right]

– Ravnodušnost prema počinjenom zločinu je najviši stepen okrutnosti i slijepoće. To je nastavak zla koje ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u vašem gradu. Taj ponor i jaz su mogući prostor nekih budućih sukoba i nesporazuma za koji ćete i vi snositi svoju moralnu i istorijsku odgovornost. Naša epoha je obilježena ravnodušnošću prema bezbrojnim žrtvama tolikih nepravdi koje su počinjene u BiH, kao i prema našoj vlastitoj sudbini ako ne njegujemo kulturu saosjećanja i empatije. Samo tako buduće generacije neće nikada ponoviti okrutnost prema onima koji su drugačije nacionalnosti ili vjerske pripadnosti – navodi se, između ostalog, u pismu.

Mustafić u pismu poručuje gradonačelniku Paviću da mu je dužnost “da ne ostavite svom gradu u naslijeđe svijet ubica, već svijet kao mjesto na kojem je moguće zivjeti u humaniziranom i harmoniziranom društvu”.

– Takav spomenik će biti čin ljubavi i pokajanja koji će nas ujedinjavati u pamćenju ubijene i nedužne djece, buditi u nama milost i pravednost za žrtve zločina i terora, otvoriti proces savjesnog i odgovornog suočavanja sa prošlošću bez kojeg nije moguća niti budućnost. Na taj način ćete pokazati, u skladu sa civilizacijskim normama i idejama koje retorički dijeli i vaša politička opcija u evropskim perspektivama, da ste spremni odreći se političkog i vojnog vrha Republike Srpske koji je bio odgovoran za zločine počinjene u vašem gradu 90-ih. Ukoliko budete ignorisali ove apele i krikove za pravdom i istinom činite najveći zločin. Zločin šutnje – navodi se u pismu Dine Mustafića, reditelja i direktora Festivala MESS.