Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završili posudbu

Liverpool dva sata poslije isteka roka odradio posao koji niko nije očekivao

Klopp je prošle zime Japanca doveo za siću jer mu je otkupna klauzula u Salzburgu iznosila tek 8.5 miliona eura, nakon što je briljirao protiv Liverpoola u Ligi prvaka

Takumi Minamino sjajni je polivalentni ofenzivac u najboljim (26) godinama i dugogodišnji miljenik Jurgena Kloppa. Usprkos svemu navedenom morao je šansu potražiti daleko od Liverpoola iako ga je taj klub kupio prije samo godinu dana.

Najdramatičniji posao zimskog prijelaznog roka

U najdramatičnijem poslu zimskog prijelaznog roka Minamino je u 2 ujutro 2. februara, dva sata po isteku regularnog te sat vremena nakon kraja produženog roka za dovođenje igrača, potpisao posudbu za Southampton do kraja sezone.

Sveci su Redsima za pozajmicu igrača na četiri mjeseca platili pola miliona funti i htjeli su da u ugovoru bude klauzula o otkupu Minamina, ali Liverpool je to odbio. Posao je ispao senzacija jer su Liverpool i Southampton tek jučer ujutro, desetak sati prije kraja prijelaznog roka, stupili u kontakt oko Minamina, kojeg Klopp do sada nije razmatrao za posudbu. Menadžer Liverpoola ipak se predomislio jer želi da Minamino igra više nego do sada, što će svakako uspjeti jer ga iznimno cijeni Southamptonov trener Ralph Hasenhüttl.

Zašto je posao realiziran iako je napravljen po isteku prijelaznog roka?

Premier League dopušta realizaciju transfera i nakon završetka prijelaznog roka, ako klubovi prije ponoći na 2. februar u sjedište lige predaju dokumentaciju o poslu. Liverpool i Southampton su napravili upravo to, predali “deal sheet” u zadnji čas, ali tako su dobili samo dodatnih sat vremena za definitivnu realizaciju transfera. Međutim, Minamino je ponoćne medicinske preglede prošao i za Southampton potpisao tek u 2 ujutro. Ipak, Premier League je zažmirila na ovo prekoračenje dodatnog roka kako bi sve tri strane u poslu bile zadovoljne.

Klopp je prošle zime Japanca doveo za siću jer mu je otkupna klauzula u Salzburgu iznosila tek 8.5 miliona eura, nakon što je Minamino briljirao protiv Liverpoola u Ligi prvaka. Jasno je bilo da je Minamino došao kako bi “pojačao konkurenciju”, a ne bio prvotimac. Međutim, konkurencija u napadu Liverpoola je takva da se nije samo nemoguće probiti pokraj nedodirljivog trojca Salah – Firmino – Mane nego je teško i proći pored drugog ešalona koji čine Origi i Shaqiri.

Minamino je rijetke prilike koristio sjajno. Nakon što se u drugom dijelu prošle sezone privikavao na nove suigrače, u prvom dijelu aktualne sezone je usprkos skromnoj minutaži u 17 nastupa postigao četiri i namjestio dva gola.

Liverpool sutra na svom terenu dočekuje Brighton, i kao što kvote sugerišu, sve osim pobjede domaćina bilo bi pravo iznenađenje.

MOZZART je za ljubitelje klađenja pripremio najbolje kvote, pa ako ste jedan od njih, na sljedećem linku pogledajte cjelokupnu ponudu.