vojni puč

Oko 400 parlamentaraca u pritvoru u Mijanmaru, Suu Kyi nije s njima

Stranka Nacionalna liga za demokratiju Suu Kyije objavila je u međuvremenu izjavu u kojoj poziva vojsku da poštuje rezultate izbora iz novembra prošle godine i pusti sve uhapšene

Stotine članova mijanmarskog parlamenta u utorak su ostali zatvoreni u glavnom gradu zemlje, dan nakon što je vojska izvela puč i privela više političare, uključujući nobelovku i de facto čelnicu Aung San Suu Kyi.

Stranka Nacionalna liga za demokratiju Suu Kyije objavila je u međuvremenu izjavu u kojoj poziva vojsku da poštuje rezultate izbora iz novembra prošle godine i pusti sve uhapšene, prenosi AP.

“Glavni zapovjednik koji preuzima vlast protiv je ustava, a također zanemaruje suverenu moć ljudi”, rekla je stranka u izjavi na jednoj od svojih Facebook stranica.

Jedan od privedenih zastupnika rekao je da su on i oko 400 drugih članova parlamenta mogli razgovarati jedni s drugima i komunicirati sa svojim izbornim jedinicama telefonom, ali nisu smjeli napustiti kompleks u kojem se nalaze Naypyitawu. Rekao je da Suu Kyi nije s njima.

Izvor je rekao da je policija bila unutar kompleksa, a vojnici izvan njega. Rekao je da su političari, sastavljeni od članova stranke Suu Kyi i raznih manjih stranaka, proveli neprospavanu noć zabrinuti da bi ih mogli odvesti, a da su inače u redu.

“Morali smo ostati budni i biti na oprezu”, rekao je zastupnik za Associated Press pod uvjetom da ostane anoniman zbog brige za svoju sigurnost.