Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premiership

Liverpool već 16. marta može postati šampion Engleske, a da loptu i ne dotaknu

liverpool

Jedina garancija titule je osvajanje šest bodova iz preostalih devet utakmica. Tada neće biti važno šta rade njegovi rivali

Liverpool može osvojiti Premier ligu, a da njegovi igrači više uopšte ne dotaknu loptu ove sezone. Ekipa Jürgena Kloppa u subotu je pobijedila Bournemouth 2:1, a sljedeću utakmicu igra idućeg ponedjeljka, 16. marta, protiv Evertona na Goodison Parku. No, izgubi li Manchester City iduće dvije utakmice, premierligaški trofej već će pripasti Redsima.

Nakon poraza u gradskom derbiju od Manchester Uniteda u nedjelju, ekipa Pepa Guardiole ugostit će Arsenal na Etihadu u srijedu pa Burnley u subotu.

Ako City dobije te dvije utakmice, Liverpool će i dalje trebati još samo šest bodova iz preostalih devet utakmica da potvrdi svoj prvi naslov prvaka nakon 1990. godine. BBC Sport pozabavio se brojkama koje vode do Liverpoolove nove titule.

Kad Liverpool najranije može potvrditi naslov?

Jedina garancija titule je osvajanje šest bodova iz preostalih devet utakmica. Tada neće biti važno šta rade njegovi rivali. Dvije pobjede donijele bi Redsima ukupno 88 bodova, a Manchester City može ih osvojiti samo 87 ako dobije svih 10 preostalih utakmica. Redsi već 16. marta mogu biti prvaci, ako oni tog dana dobiju Everton, a City izgubi od Arsenala u srijedu.

Liverpoolova druga utakmica od danas je protiv Crystal Palacea na Anfieldu 21. marta.

Može li se to dogoditi na Goodisonu ili Etihadu?

Ako Liverpool i Manchester City nastave pobjeđivati, Kloppova ekipa prvu priliku za potvrdu naslova prvaka imat će protiv Palacea. No, izgubi li bodove protiv Evertona ili Palacea, a City pobijedi Arsenal i Burnley, Liverpool bi titulu mogao osigurati 5. aprila na Etihadu protiv Cityja.

Pobjeda nad Evertonom, kombinirana s porazom Cityja od Arsenala ili Burnleyja, donijela bi Liverpoolu 25 bodova prednosti, dok bi Cityju na raspolaganju ostala samo 24 boda.

Taj scenarij nije realan, ali kiksa li City u nekoj od tih utakmica, osvajanje naslova na Goodisonu bilo bi posebno slatko za navijače Redsa nakon prošlogodišnjeg remija bez golova na tom stadionu u jednoj od utakmica koje su se pokazale ključnima u neuspješnom pokušaju da preotmu naslov od Manchester Cityja.

Tih 0:0 početkom marta bila je posljednja utakmica prošle sezone u kojoj je Liverpool ispustio bodove pa ni devet uzastopnih pobjeda za kraj nije bilo dovoljno da dohvati Guardiolinu ekipu, koja je osigurala trofej s bodom prednosti posljednjeg dana sezone.

Ko je najranije osigurao premierligaški naslov?

Manchester United drži rekord iz sezone 2000./01. u kojoj je ekopa sir Alexa Fergusona titulu kaparisala 14. aprila. Ako se gledaju preostale utakmice, a ne datum, United drži rekord iz te sezone jer je do naslova došao pet kola prije kraja, baš kao i Manchester City u sezoni 2017./18.

Ko je prokockao najveću prednost i ostao bez trofeja?

U sezoni 1995./96. Newcastle je imao 12 bodova na vrhu 20. januara, a do kraja je bilo preostalo 15 kola. No, završio je kao drugi s četiri boda zaostatka za Manchester Unitedom. To je do danas ostala najveća prednost koju je jedan premierligaš ispustio i ostao bez naslova.

To je rekord koji Liverpool definitivno ne želi srušiti.