Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mamić može iz zatvora ako plati milion eura

mamici13

Zagrebački Županijski sud odlučio je da se Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović mogu braniti sa slobode u zamjenu za položenu kauciju i obećanje da neće ometati krivični postupak.

Zdravko Mamić na slobodu može izaći uz kauciju od sedam miliona kuna (oko milion eura), njegov brat Zoran uz položenih četiri miliona kuna, a Vrbanović uz milion kuna.

To su veći iznosi nego što su oni ranije ponudili sudu.

Uplate li te iznose na račun Suda bit će održano ročište na kojem okrivljenici trebaju obećati da neće ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, a u odnosu na Zorana Mamića i ponavljanjem krivičnog djela.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec izjavio je Hini da razlozi za zatvor i dalje ostaju samo što se oni mogu zamijeniti blažom mjerom.

Optužnica

Uskokova istraga je pokrenuta zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 miliona kuna, a budžet za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna, dok je  njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 miliona kuna.