Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mandžukić otkrio šta je uradio kad mu je Dalić rekao “ti ili Kalinić”

hrvatska rusija444

Mario Mandžukić proveo je u hrvatskoj reprezentaciji 11 godina, a onda se odlučio povući nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i osvojene srebrne medalje.

“Koliko god me srebro napunilo novom energijom, ujedno mi je olakšalo ovu nemoguće tešku odluku. Nema idealnog trenutka za odlazak. Da možemo, vjerujem da bismo svi nastupali za Hrvatsku dok smo živi jer većeg ponosa nema. No, osjećam da je za mene taj trenutak sada. Da sam dao najbolje od sebe, da sam dao doprinos najvećem uspjehu hrvatskog nogometa”, napisao je napadač Juventusa u pismu navijačima i poručio da je sada i on jedan od navijača.

Nakon oproštaja otkrio je i nekoliko nepoznatih detalja s priprema za Svjetsko prvenstvo i sa samog takmičenja.

“Nakon Perua, protiv kojeg sam bio katastrofa, bio sam ljut na sebe. Igrao sam na desnom krilu, što nije baš moja pozicija, ali opet, moraš nešto pokazati gdje god da te trener postavi. Zamolio sam Dalića za pet minuta razgovora. Rekao sam mu iskreno što me tišti, a to je da na mjestu na koje me postavio ne mogu doprinijeti ekipi te da ima boljih rješenja, kao naprimjer Rebić, Pjaca, ne znam, na njemu je. Nisam se žalio, samo sam konstatirao da je očito da ondje nisam od koristi. Eto, Dalić me saslušao i kazao da se slaže sa mnom te da ću ubuduće konkurirati za mjesto u špici”, otkrio je Mandžukić za Sportske novosti.

Zanimljivo je i kako je Dalić imao dilemu između Mandžukića i Nikole Kalinića koji se kasnije pobunio što je rezerva pa ga je Dalić otjerao s prvenstva.

“Dva dana uoči Nigerije prišao mi je i kazao: ‘Mandžo, razmišljam da ili s tobom počnem utakmicu, a da u drugom dijelu uđe Kale (N. Kalinić) ili da krene on, a onda u nastavku ti uđeš.’ Uzvratio sam mu ono što sam iskreno mislio, a to je: ‘Vi ste šef i vi odlučujete sve!’ Na tome je ostalo, a onda sam taj trening odradio baš do daske, 200 na sat. Moguće da mu je baš taj trening pomogao u odluci.”

Mandžukić je nahvalio atmosferu u reprezentaciju te smatra da je Dalić svojim pristupom najzaslužniji zašto je 45 dana prošlo bez ijedne svađe i u sjajnoj atmosferi.