Marca: Messi odlučio napustiti Barcelonu?

lionel messi

Prva zvijezda Barselone i jedan od najboljih igrača svijeta, Lionel Messi odlučio je da ne produži ugovor sa klubom, objavio je španski dnevnik Marca.

Prema navodima uglednog lista, koji je, međutim, naklonjen Real Madridu, Messi je odluku o neprodužavanju ugovora donio još u julu, i o tome je obavjestio prvo oca, a onda i predsjednika Barcelone Josepa Bartomeua.

Prema navodima Marce, igrač je razmišljao čak i ranije da prekine ugovor.

Bartomeu je nakon početnog šoka pozvao sve da ostanu mirni i Messiju rekao da ponovo razmisli i podsjetio ga da je obeštećenje za njega 250 miliona eura, koliko je određeno kada je Argentinac 2014. sedmi put produžavao ugovor sa klubom. Stvari su ostale na tome i drugih kontakata između strana nije bilo.

Ovakva Messijeva odluka vjerovatno je bila izazvana serijom ličnih i sportskih nevolja u tom periodu. Igrač i njegov otac Jorge osuđeni su u julu na 21 mjesec zatvora uslvono za tri odvojene tačke poreske prevare, a još dva člana porodice osuđena su jer nisu prijavila dobitak od prava na sliku fudbalera.

Messi je osim toga platio i dva miliona eura kazne jer nije prijavio zaradu, dok je njegov otac platio 1,5 miliona eura.

Samo 11 dana prije presude, Argentina je poražena u finalu jubilarnog Copa Amerika od Čilea, a Messi je promašio odlučujući penal u penal seriji.

To mu je bio treći reprezentativni poraz u finalima u tri godine, nakon čega je objavio da se povlači iz nacionalnog tima, ali se kasnije predomislio.

Upravo je ta promjena mišljenja razlog što se Bartomeu nada da nije sve gotovo sa Messijem. Nove ugovore potpisali su Neymar da Silva, Sergio Busquets i Javeir Mascherano. Luis Suarez je blizu novog ugovora, a onda slijede obnavljanja sa Mark-Andre ter Stegenom, Andresom Iniestom i Ivanom Rakitićem.

Očekuje se da će nakon toga Bartomeu pozvati Jorgea Messija. Predsjednik Barcelone je 1. novembra rekao da će pregovori oko novog Messijevog ugovora početi za dva mjeseca.

“Ne znam šta će se desiti u budućnosti, ali ću probati da mu objasnim da je u najboljem klubu na svijetu, da je ovo najbolje mjesto za život i da sa nama provodi najbolje iskustvo svog života”, rekao je tada Bartomeu.