Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Walid Regragui

Marokanski selektor: Maroko nije čudo, mi smo kao Rocky Balboa

Walid Regragui – Xiao Yijiu – XINHUA – PIXSELL

“Mi smo ekipa koju svi vole na ovom Svjetskom prvenstvu jer pokazujemo svijetu da se može uspjeti i ako nemate tako puno talenta i novca”, objasnio je Regragui

Maroko je ispisao nogometnu istoriju postavši prva afrička reprezentacija koja je izborila polufinale Svjetskog prvenstva time što je u Kataru izbacila Portugal 1:0. Prije toga eliminirala je Španiju na penale, a ključ osvajanja grupe F, u kojoj je igrala i s Hrvatskom, bila je pobjeda nad Belgijom 2:0. Jedini gol koji je Katar primio na pet utakmicu postigao je njegov vlastiti igrač Aguerd.

“Mi smo Rocky Balboa ovog Svjetskog prvenstva”, rekao je marokanski selektor Walid Regragui, koji je klupu te reprezentacije preuzeo nepuna tri mjeseca prije početka Mundijala od otpuštenog Vahida Halilhodžića, koji ju je doveo u Katar. Njegova analogija nije savršena jer se Marokanci u Kataru, za razliku od slavnog filmskog boksera, nikad nisu morali vraćati “iz mrtvih”, ali nije bila tako ni zamišljena.

“Mi smo ekipa koju svi vole na ovom Svjetskom prvenstvu jer pokazujemo svijetu da se može uspjeti i ako nemate tako puno talenta i novca”, objasnio je Regragui.

“Ovo nije čudo. Mnogi će, pogotovo u Evropi, reći da jest, ali pobijedili smo Belgiju, Španiju i Portugal bez primljenoga gola. Učinili smo naš narod i cijeli kontinent ponosnima, a ljudi širom svijeta, kad gledaju Rockyja, žele navijati za njega.”

Regragui je naglasio važnost povijesnog aspekta marokanskog uspjeha: “Za buduće generacije važno je da smo pokazali da afrička ekipa može ući u polufinale Svjetskog prvenstva, pa čak i finale, zašto ne? Na početku prvenstva pitali su me možemo li osvojiti turnir. Rekao sam: Zašto ne? Možemo sanjati, zašto ne bismo? Bez snova, nikamo nećeš doći, a ništa ne koštaju.”