Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maroko preuzima domaćinstvo Šampionata afričkih nacija od Kenije

Мостар – “Шантићеве вечери поезије”

Afrička fudbalska konfederacija (CAF) izabrala je Maroko za domaćina Šampionata afričkih nacija koji se naredne godine prvobitno trebao održati u Keniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelništvo CAF-a danas je saopćilo da je tu odluku donio Izvršni komitet na jučerašnjoj vanrednoj sjednici u nigerijskom Lagosu.

Keniji je prije tri sedmice oduzeta uloga domaćina Šampionata afričkih nacija zbog velikih kašnjenja u priprema i organizacijskih slabosti.

Pored Maroka, kandidaturu za organizaciju takmičenja predala je i Ekvatorijalna Gvineja, a Etiopija je dostavila nepotpunu kandidaturu bez pisma podrške tamošnje vlade i stoga nije ni razmatrana.

Iza Afričkog kupa nacija, Šampionat afričkih nacija drugo je po važnosti fudbalsko takmičenje u reprezentativnom fudbalu Afrike. U Šamponatu nastupaju selekcije sastavljene od igraća koji isključivo igraju u domaćim ligama.

Naredni Šampionat afričkih nacija, poznat i pod skraćenim nazivom CHAN, održat će se u Maroku u periodu od 12. januara do 4. februara naredne godine i na njemu će nastupiti 16 reprezentacija.

Organizacija tog takmičenja Maroku će poslužiti i kao veliki test pred najavljenu kandidaturu za organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva 2026. godine.