Međunarodni skandal: Poznati hrvatski komentator pod istragom FIFA-e?

drago cosic
FOTO: Pixsell / Tportal

U srijedu navečer je odjeknula informacija da je ugledni hrvatski televizijski voditelj, koji je iz Rusije za HRT izvještavao sa Svjetskog nogometnog prvenstva, navodno, sudjelovao u prodaji ulaznica za nogometne utakmice na crnom tržištu.

Cijena jedne takve nelegalno prodane ulaznice za finale između Francuske i Hrvatske iznosila je gotovo 20.000 eura, a priča se da su na crnom tržištu nuđene čak četiri karte za tu utakmicu. Karte u konačnici ipak nisu bile prodane, jer je njihova prodaja bila u posljednji tren blokirana od FIFA-e, piše Jutarnji list.

Cijela priča zakotrljala se zahvaljujući Fédération Internationale de Football Association (FIFA), koja je od European Broadcasting Uniona (EBU) zatražila očitovanje o tome zbog čega se ulaznice koje su dodijeljene EBU na crnom tržištu prodaju po vrtoglavim iznosima. EBU je potom zatražio očitovanje od HRT-a, jer su, prema serijskim brojevima, to bile ulaznice koje je dobio HRT. EBU je potom kontaktirao HRT, tražeći objašnjenje.

Odmah je pokrenuta istraga te su na razgovor pozvana dva HRT-ova oposlenika. Radi se o sportskom komentatoru i međunarodnom koordinatoru, a prema neslužbenim informacijama je riječ je o Dragi Ćosiću i Saši Dediću.

– Prozvani kolege su kazali kako su oni ulaznice za utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu podijelili svojim prijateljima te da pojma nemaju jesu li ih ti njihovi prijatelji iskoristili za odlazak na stadione ili su ih prodavali. Međutim, daljnja istraga pokazala je da je u ime HRT-a čak četrdeset ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo zatraženo nekoliko mjeseci prije početka tog velikog sportskog događaja, kao i da niko službeno s HRT-a nije znao da je neko te ulaznice tražio. Sigurno je nadalje da karte nisu dobili ni oposlenici HRT-a, niti naši poslovni partneri – kaže izvor Jutarnjeg lista s HRT-a, koji ističe kako je ovaj skandal ogromna mrlja na ugledu Hrvatske te samog HRT-a.

– Preko EBU i FIFA-e doznali smo da su dva naša djelatnika u ime HRT-a, bez našeg znanja, tražila i dobila ukupno četrdeset ulaznica, kojima su potom raspolagali prema vlastitom nahođenju – dodaje izvor sa zagrebačkog Prisavlja, koji napominje kako je u toku disciplinski postupak protiv dva HRT-ova djelatnika koji bi, predviđa, mogao završiti najstrožom mogućom mjerom – otkazom.

Na HRT-u zasad službeno ne žele komentitarisati skandal:

– Nemamo komentara, ali možemo potvrditi da je interni postupak u toku – rekli su iz HRT-a,

Šta na sve ovo kaže Drago Ćosić?

– Žao mi je, ali baš ništa na ovu temu ne mogu niti kazati, niti komentarisati – rekao je Ćosić.