Ko su nove sudije u postupku protiv Ratka Mladića?

ratko mladic

Brojne reakcije pristigle su na odluku sudije Jean-Claudea Antonettija da isključi trojicu sudija iz drugostepenog postupka Ratku Mladiću, zbog bojazni da mogu biti pristrasni.

Porodice žrtava su nezadovoljne, u advokatskom timu Ratka Mladića opisali su ovu odluku kao spektakularnu i interesantnu, a brojni stručnjaci su skeptični, tim prije što su u slučaj sada uključene manje iskusne sudije sa afričkog kontinenta. O kome se zapravo radi?

Iz postupka su isključeni Theodor Meron, Carmel Agiua i Liu Dayun, a imenovani su Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

Sudija Gberdao Gustave Kam iz Burkine Faso ima najmanje iskustva od troje sudija. Kao pravnik je počeo raditi 1988. godine u Službi za besplatnu pravnu pomoć. Od 1996. do 1999. godine radio je kao glavni državni tužilac pri Apelacionom sudu u Ouagadougou, glavnom gradu Burkine Faso. Bio je i predstavnik Vlade pri Vojnom sudu, a u periodu 2012–2015 radio je u Ministarstvu pravde u Burkini Faso.

U drugostepenom postupku Mladiću će suditi i Mparany Mamy Richard Rajohnson koji dolazi sa Madagaskara. Počeo je s radom u pravosuđu u julu 1978. godine i najiskusniji je od troje novoimenovanih sudija. U matičnoj zemlji radio je kao sudija, istražni sudija te privremeni glavni tužilac. Bio je i šef Odsjeka kriminalistike u Ministarstvu pravde te direktor Nadzornog tijela za pravosudne i kazneno-popravne ustanove. Od 2009. do 2013. godine bio je sudija ad litem Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu. Odlikovan je ordenom za zasluge Madagaskara.

Elizabeth Ibanda-Nahamya dolazi iz Ugande, a na stranici Tribunala navodi se da je ova sutkinja „ostvarena, razumna i posvećena pravu“ te da iza sebe ima impresivnu karijeru. Počela je raditi kao advokat 1979. godine. Radila je i kao pravni asistent, istražitelj, a svojevremeno je u saradnji sa drugim kolegama osnovala i advokatsku firmu. U periodu od 2009. do 2017. godine bila je sutkinja u Odjelu za međunarodni kriminal Visokog suda u Ugandi.

Podsjećamo, Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.