Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Memić: Svjesni smo da nas čeka borba za opstanak

almir_memic_travnik

Almir Memić, trener Nogometnog kluba Travnik i pored jučerašnje iznenađujuće pobjede nad aktuelnim šampionom Sarajevom (1:0) u drugom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine tvrdi kako će on i njegovi igrači “čvrsto ostati na zemlji”.

“Bilo je teško, ali i odlično. Zasluženo smo pobijedili šampiona. Ipak, nismo u oblacima. Znamo šta nas čeka do kraja šampiona, a to je borba za opstanak”, istakao je za Anadolu Agency Memić, dodavši:

“Protekle sedmice dobro smo skautirali Sarajevo. Taktički smo fenomenalno odigrali i moram pohvaliti igrače koji su doslovce ispoštovali sve što smo se dogovorili, odnosno što sam tražio od njih. Dogovorili smo se da im svjesno prepustimo posjed lopte i da ih na tzv. ‘trećoj lopti’ dobro markiramo, posebno Alispahića i Stojčeva koji su veoma opasni prema golu. U startu smo njih dvojicu pokušavali osujetiti da što manje učestvuju u igri i u tome smo i uspijevali i mislim da je to bila jedna od ključnih stvari, uz odlično zalaganje i trku naših igrača. Posebno je bitno i što nismo bojažljivo, već hrabro ušli u utakmicu. Pobijedili smo zaista moćno Sarajevo”.

– Liga će se podijeliti na dva dijela –

Memić vjeruje da će se nakon nekoliko kola situacija na tabeli Premijer lige iskristalisati “i pored pojedinih iznenađujućih rezultata u prva dva kola, te lošeg starta nekih od jačih timova, ponajviše Željezničara i Olimpica”.

“Liga će se podijeliti na dva dijela, one koji će se boriti za titulu i izlazak u Evropu, kao i klubove u borbi za opstanak. Favoriti za titulu svakako su aktuelni šampion Sarajevo, te Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski. U vrhu će biti i Olimpic, Sloboda, pa možda i Čelik. Svi ostali u ovoj sezoni na kraju koje iz lige ispada šest klubova bit će bitke za opstanak, odnosno učešće u budućoj ligi 12. Jedan kiks kod kuće i eto te dole, bit će baš zanimljivo”, smatra Memić, koji kaže da se u drugom kolu uz pobjedu Travnika desilo još samo jedno veće iznenađenje, a da su ostali rezultati za njega manje, više očekivani:

“Iznenađenje je poraz Želje. Međutim, dok sam i ja bio u Željezničaru tradicija nam nije bila naklonjena u susretima sa Radnikom. Jednostavno, Bijeljinci nam nisu pasali. I ovaj put ispalo je kako je ispalo, ali vjerujem da će se Željo već od narednog kola vratiti u igru i iz kola u kolo kretati ka vrhu tabele. Očekivao sam i malo uvjerljiviji trijumf Slobode nad Rudarom, jer ekipa iz Tuzle zaista je veoma dobra i dobro vođena od strane Husrefa Musemića. Zrinjski je očekivano pobijedio u Zvorniku. Remi Veleža i Borca? Očekivano… Olimpic je igrački dobro pokriven i vjerovao sam da će pobijediti Čelik. Poraz Viteza u Širokom Brijegu je previsok”.

– Željo može do iznenađenja –

Memić, nekadašnji igrač Željezničara i dugogodišnji trener u timu sa Grbavice “držat će fige” bivšem klubu u četvrtak naveče u revanšu trećeg pretkola Evropa lige u kojem će “plavi” na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo” u Sarajevu juriti gol zaostatka iz prvog meča igranog u Belgiji, kada je prošle sedmice Standard slavio sa 2:1.

“Ako budu ušli u utakmicu kao u drugo poluvrijeme u Belgiji Željo ima šansi da napravi iznenađenje, eliminiše Standard i plasira se u play – off Evropa lige. Bio bi to veliki uspjeh za naš fudbal uopšte. Treba biti realan i svjestan i reći da je Standard iskusnija i kvalitetnija ekipa, tj. da je i dalje favorit. Uz pun stadion i sjajnu podršku navijača, koja sigurno niti ovaj put neće izostati, Željezničar može tražiti svoju šansu”, u razgovoru za Anadolu Agency zaključio je Memić.