Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli dočekani takmičari Specijalne olimpijade BiH

tuzla-specijalna-o

Uz vatromet, balone i suze radosnice danas su članovi porodica i prijatelji dočekali olimpijski tim Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, koji se sa Specijalne olimpijade u Los Angelosu vratio s 11 osvojenih medalja. Konkurencija je bila jaka, a pobjednici kažu da im je bilo zadovoljstvo takmičiti se.

“Bio je prelijep osjećaj primiti zlatnu medalju za jedno takvo takmičenje. Bio sam siguran u sebe, trenirao sam četiri godine i očekivao sam pobjedu. Bilo je puno zemalja, ali nije bilo naporno. Imam još medalja, ali ovo je prva s Olimpijade i drago mi je da se trud isplatio”, izjavio je Adnan Pribišić iz Sarajeva, koji je osvojio zlato u plivanju, takmičeći se na 25 metara prsno.

tuzla-specijalna-o1

Samir Halilović, trener “zlatnog” specijalnog olimpijca, izrazio je zadovoljstvo što je bio dio tima koji je prezentovao Bosnu i Hercegovinu u Los Angelosu.

“Što se tiče nemara države za ovu populaciju u sportu i za sport uopće, za očekivati je da se nešto promijeni. Kod nas je praksa da se hvalimo tuđim uspjehom, u koji smo mogli, a nismo uložili ništa. Mi smo pratriote. Ponosno smo predstavljali i osvjetlali obraz našoj državi među 165 zemalja svijeta i 6.500 učesnika, a šta će se dalje dešavati, to nije u našim rukama”, rekao je Halilović.

Irma Juhić, Admir Aščerić i Miro Vasić osvojili su po dvije medalje. Juhić je osvojila srebro i bronzu u stonom tenisu, dok je Vasić u plivanju osvojio srebrenu medalju u disciplini 25 metara slobodno, a bio je treći, takmičeći se na 50 metara slobodno. Aščerić je osvojio srebro iz atletike na 200, te bronzu na 400 metara.

tuzla-specijalna-o2

“U ovom planetarnom sportskom takmičenju naši sportisti bili su neprikosnoveni, a domaćini su nas odlično ugostili i sve vrijeme su nam pružali podršku”, kazala je Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Zorica Mitrović je u plivanju bila druga na 25 metara slobodno, kao i Irmela Peranović, koja se takmičila na 50 metara slobodno. Po dolasku olimpijaca, iz autobusa je prva istrčala Peranović, stalno ponavljajući koliko joj je nedostajala porodica, a naročito majka.

U atletici su osim Aščerića srebrene medalje osvojili Almin Bjelica i Vedrana Nović u utrkama na 200 metara, a Kristina Klačar peto mjesto u trci na 200 metara, dok je u skoku udalj bila šesta.

tuzla-specijalna-o3

Osim njih, Ženska Unified nogometna reprezentacija osvojila je četvrto mjesto.

Po dolasku u Tuzlu, članovi Specijalne olimpijade i njihovi treneri pozdravili su se jedni s drugima, a onima koji nastavljaju put prema kući u drugim bh. gradovima, poželjeli su sretan nastavak putovanja. Zajednička poruka je da ova populacija može postići mnogo, što su još jednom dokazali odličnim rezultatima i medaljama koje su im zveckale oko vrata.