izbor Fifa-e

Messi najbolji nogometaš u 2022. godini, Luka Modrić u idealnom timu

Sarajevo prekrilo 30ak centimetara snijega
27.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sarajevo prekrilo 30ak centimetara snijega Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ceremonija dodjele nagrada održana je sinoć u Parizu, a u izboru su učestvovali kapiteni i selektori svih svjetskih selekcija, te novinari

Argentinski nogometaši igrač PSG-a Lionel Mesi dobitnik je nagrade Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) za najboljeg nogometašasvijeta za 2022. godinu.

Ceremonija dodjele nagrada održana je sinoć u Parizu, a u izboru su učestvovali kapiteni i selektori svih svjetskih selekcija, te novinari.

Pomenutu nagradu FIFA dodjeljuje na osnovu mišljenja selektora, kapitena, novinara i navijača iz cijelog svijeta.

Nagrada je u ruke Messiju otišla prvenstveno zahvaljujući naslovu prvaka svijeta koji je osvojio sa Argentinom na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.

Za najboljeg trenera proglašen je selektor Argentine Lionel Scaloni, najbolji golman je Emiliano Martinez (Argentina), a poljski paranogometaš Marcin Oleksy, čovjek koji nema nogu i igra na štakama, postigao je gol škaricama i dobio “Puskas“ nagradu za najbolji pogodak.

U idealnom timu za 2022. godinu našli su se: Thibaut Courtois, Achraf Hakimi, João Cancelo, Virgil van Dijk, Kevin De Bruyne, Luka Modrić, Casemiro, Lionel Messi, Kylian Mbappé, Karim Benzema i Erling Haaland.

Za najbolju nogometašicu svijeta proglašena je Španjolka Alexia Putellas(Barselona).