Internet

sjedinjene države

Bijela kuća dala vladinim agencijama 30 dana da provedu zabranu TikToka

28/02/2023
Foto: Pixabay

Zabrana, koju je naredio Kongres krajem prošle godine, slijedi slične radnje iz Kanade, EU, Tajvana i više od polovice američkih država

Bijela kuća je u ponedjeljak dala vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da nemaju aplikaciju TikTok na federalnim uređajima i sistemima.

U pokušaju da očuvaju američke podatke sigurnima, sve savezne agencije moraju ukloniti TikTok iz telefona i sistema i zabraniti internetskom saobraćaju da dopre do kompanije, rekla je agencijama direktorica Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young u memorandumu sa smjernicama u koji je Reuters imao uvid.

Zabrana, koju je naredio Kongres krajem prošle godine, slijedi slične radnje iz Kanade, EU, Tajvana i više od polovice američkih država.

Ova zabrana, iako utiče na mali dio TikTok-ove korisničke baze u SAD-u, dodatno pojačava pozive za potpunu zabranu aplikacije za dijeljenje videa. Zabrinutost za nacionalnu sigurnost oko Kine porasla je posljednjih sedmica nakon što je kineski balon lebdio iznad SAD-a.

TikTok u vlasništvu ByteDancea rekao je da je zabrinutost potaknuta dezinformacijama i porekao je korištenje aplikacije za špijuniranje Amerikanaca.

Ova zabrana ne utiče na više od 100 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu kompanije. TikTok još nije komentarisao memorandum Bijele kuće.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.