Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Bijela kuća dala vladinim agencijama 30 dana da provedu zabranu TikToka

tiktok pixabay

Zabrana, koju je naredio Kongres krajem prošle godine, slijedi slične radnje iz Kanade, EU, Tajvana i više od polovice američkih država

Bijela kuća je u ponedjeljak dala vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da nemaju aplikaciju TikTok na federalnim uređajima i sistemima.

U pokušaju da očuvaju američke podatke sigurnima, sve savezne agencije moraju ukloniti TikTok iz telefona i sistema i zabraniti internetskom saobraćaju da dopre do kompanije, rekla je agencijama direktorica Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young u memorandumu sa smjernicama u koji je Reuters imao uvid.

Zabrana, koju je naredio Kongres krajem prošle godine, slijedi slične radnje iz Kanade, EU, Tajvana i više od polovice američkih država.

Ova zabrana, iako utiče na mali dio TikTok-ove korisničke baze u SAD-u, dodatno pojačava pozive za potpunu zabranu aplikacije za dijeljenje videa. Zabrinutost za nacionalnu sigurnost oko Kine porasla je posljednjih sedmica nakon što je kineski balon lebdio iznad SAD-a.

TikTok u vlasništvu ByteDancea rekao je da je zabrinutost potaknuta dezinformacijama i porekao je korištenje aplikacije za špijuniranje Amerikanaca.

Ova zabrana ne utiče na više od 100 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu kompanije. TikTok još nije komentarisao memorandum Bijele kuće.