Messi najbolji playmaker, Enrique najbolji trener

lionel-messi -miralem-pjanic-44661

Lionel Messi, zvijezda Barcelone najbolji je playmaker svijeta u 2015. godine objavio je Međunarodni institut za historiju i statistiku fudbalu (IFFHS).

Kako javlja Anadolu Agency (AA), Messi je proglašen najboljim u izboru u kojem je osvojio 168 bodova. Drugi je Andres Iniesta (Barcelona/91 bod), dok je treće mjesto pripalo Andrea Pirlu (Juventus/54). Među deset najboljih organizatora igre u 2015. godini našao se i fudbaler iz regije Zapadnog Balkana, tačnije Hrvat Luka Modrić (Real Madrid). On dijeli sedmu poziciju sa klupskim saigračem Tonijem Kroosom – 11 bodova.

Luis Enrique najbolji je trener svijeta u 2015. godini. Trener Barcelone, sa kojom je u prošloj godini osvojio titulu prvaka Španije, Ligu evropskih prvaka, Kup kralja Španije, UEFA Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo, pobijedio je u izboru sa 165 bodova. Drugo mjesto u 2015. pripalo je Pepu Guardioli, treneru Bayerna (86 bodova), dok je trećim najboljim proglašen Massililiano Allegri (Juventus/43).

Među TOP 10 fudbalskih trenera u 2015. godini našli su se i Unai Emery (Sevilla/39 bodova), Marcello Gallardo (River Plate/ 33), Carlo Ancelotti (Real Madrid/19), Diego Simeone (Atletico Madrid/12). Dieter Hecking (Wolfsburg/6), Laurent Blanc (PSG/5) i Miron Maskevic (Dnipro/4).

Za najboljeg sudiju izabran je Italijan Nicola Rizzoli, koji je pobijedio tijesno sa 80 bodova, osam više od Engleza Martina Atkinsona i devet u odnosu na Turčina Cuneyt Cakira. Najbolji arbitar iz zemalja naše regije i jedan od cjenjenijih sa znakom FIFA-e Milorad Mažić (Srbija) nije se našao na popisu 10 najboljih „ljudi u crnom“ na fudbalskim terenima svijeta u minuloj godini.