Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro kamere za čitanje registarskih tablica na graničnim prijelazima

granicni prijelaz

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) Zoran Galić ističe da je u 2015. godini ostvaren kontinuitet u očuvanju sigurnosti granice BiH, dok se u ovoj godini očekuje operativno jačanje GPBiH.

– Zadaće smo, sukladno zakonskim ovlastima, obavili na zadovoljavajućoj razini, ali rezultati rada moraju biti i bolji. Najbolji rezultati ostvareni su u potražnoj djelatnosti zahvaljujući suvremenom informacijskom sustavu kojim raspolažemo. No, on se i dalje treba razvijati, odnosno GPBiH, općenito, u kontinuitetu treba operativno jačati – izjavio je Galić za Fenu, sumirajući rezultate ove policijske agencije ostvarene u protekloj godini.

Kada se radi o planovima za 2016. godinu, potcrtava da će prioriteti u radu Granične policije BiH u ovoj godini biti djelovanje u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, ilegalnih migracija i terorizma.

– Sukladno postojećim materijalnim resursima i ljudskim potencijalima, u 2016. godini želimo ostvariti bolje rezultate u sprječavanju prijenosa narkotika preko državne granice – kazao je direktor Granične policije BiH.

U vrhu prioriteta je i jačanje krim-obavještajne sastavnice Granične policije BiH.

– U 2016. godinu ulazimo kadrovski oslabljeni jer, sukladno postojećem Pravilniku o unutarnjem ustroju, u redovima GPBiH nedostaju 462 policijska službenika. Uz to, povećavaju se aktivnosti i zadaće koje nadležne institucije stavljaju pred GPBiH, osobito s težnjom BiH da postane članica Evropske unije – precizira Galić.

Podsjeća, također, da se povećava broj umirovljenih ili suspendiranih policijskih službenika te stoga ističe da je kadrovsko jačanje ključni preduvjet za daljnji razvoj agencije i poboljšanje rezultata.

Po njegovim riječima, uposleni u GPBiH, u suradnji sa stručnjacima savezne policije Njemačke, rade na izradi novog pravilnika o unutarnjem ustroju kojim bi se smanjio broj rukovodećih službenika, a povećao broj stručnjaka iz različitih oblasti.

– U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru školuje se 120 kadeta, koji će ubrzo početi raditi u činovima policajac i mlađi inspektor, čime će se samo djelomice riješiti nedostatan broj kadrova – navodi Galić.

U toku su i aktivnosti na unapređenju informacijskog sustava za granične provjere, što podrazumjeva instaliranje kamera za čitanje registracijskih tablica na graničnim prijelazima.

– Zahvaljujući poboljšanom integriranom sustavu kontrole, GPBiH postiže bolje rezultate u otkrivanju nevažećih isprava, a kontinuirano ostvaruje dobre rezultate u potražnoj djelatnosti – istakao je u razgovoru za Fenu direktor ove agencije Zoran Galić, navodeći da je dijelove državne granice ugrožene zbog protuzakonitih migracija, krijumčarenja ljudi i robe, potrebno bolje urediti i opremiti.