Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISKORISTIO PRUŽENU PRILIKU

Mladi Bosanac blista: Mustafić srušio prvaka Slovačke

mustafic1 (1)

Ukupno je odigrao 33 utakmice za Sarajevo, koje su mu u konačnici otvorile vrata Slovana u koji je završio posredstvom agencije BGM koju vode legendarni nogometaši Boris Živković, Goran Vlaović i Mario Stanić

Sa 16 godina je iz Slobode prešao u Sarajevo. S 19 je debitovao za prvi tim, a s 21 godinom Alen Mustafić igra u slovačkoj Fortuna ligi za Nitru, kao posuđen igrač Slovana iz Bratislave.

Mustafić je vezni igrač, stasit, visok, robusan, jak na lopti, odličnih karakteristika kakve se traže u modernom nogometu. Nametnuo se u Sarajevu te kroz Akademiju stigao do prvog tima kod Husrefa Musemića koji mu je 2018. godine dao šansu u prvoj ekipi. Protiv Širokog Brijega na Pecari zabilježio je prve službene minute u bordo dresu.

Ukupno je odigrao 33 utakmice za Sarajevo, koje su mu u konačnici otvorile vrata Slovana u koji je završio posredstvom agencije BGM koju vode legendarni nogometaši Boris Živković, Goran Vlaović i Mario Stanić.

– U Slovan sam stigao u januaru 2020. godine, ali me je klub odmah posudio do kraja sezone Sarajevu. S obzirom da je sezona u Premijer ligi BiH ranije prekinuta zbog korona virusa, ljetos sam stigao u Slovan, odigrao četiri utakmice za prvi tim, a onda sam posuđen Nitri. Mislim da je to odličan potez, jer sam dobio šansu da igram konstantno, stičem iskustvo i napredujem u svakom smislu, kaže Mustafić na početku razgovora za Sportske.ba.

Alen je sa aktuelnim slovačkim prvakom, osvajačem 14 šampionskih naslova, potpisao četvorogodišnji ugovor. Prema Transfermarktu, Sarajevo je dobilo obeštećenje od 120.000 eura. Premalo za ovakvog igrača, reklo bi se, ali za Mustafića to nije važno.

– Sretan sam što imam priliku da igram u jačoj ligi i da napredujem. U Nitri sam dobio sve što mi treba. Prezadovoljan sam sa klubom, ekipom, saigračima. Grad je lijep. Uživam!

Do sada je odigrao 12 kompletnih utakmica i postigao jedan gol i to upravo Slovanu prije četiri dana, koji je bio odlučujući za pobjedu rezultatom 1:0. Drugi prvenstveni poraz ostavio je Slovan na drugom mjestu, iza lidera Dunajske Strede.

Nitra se probila na četvrtu poziciju, sa bodom zaostatka za Žilinom.

– Čestitali su mi iz Slovana. Iako im je sigurno krivo što sam dao gol kojim su izgubili utakmicu, sigurno im je drago što se kvalitetno razvijam.

Dok na klupskom planu sve ide kako treba, na reprezentativnom nema uspjeha. Mustafića nema ni u kakvim planovima selektora U-21 reprezentacije BiH Slobodana Starčevića.

– Pratim mladu reprezentaciju, sve su to momci koje dobro poznajem. Poštujem selektora i ono što radi. Moje je da igram najbolje što mogu i da zaslužim poziv. Selektor će odlučiti da li mu trebam ili ne, korektno je rekao Mustafić.