Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropsko prvenstvo

Modrić i najmlađi i najstariji, Englezi uspjeli i ono što su 1966.

modric1 (1)

Osim Engleza, grupnom fazom bez primljenog gola u istoriji evropskih prvenstava, mogu se pohvaliti još samo tri reprezentacije

Fudbalske reprezentacije Engleske i Hrvatske u mečevima posljednjeg kola grupe “D“ Evropskog prvenstva u fudbalu sinoć su izborile plasman u osminu finala, javlja Anadolu Agency (AA).

Engleska je u Londonu savladala reprezentaciju Češke sa 1:0. Strijelac za Engleze je bio Sterling u 12. minuti.

Englezi su pobjedom nad Češkom drugi put u istoriji uspjeli završiti grupnu fazu na svjetskom ili evropskom prvenstvu bez primljenog gola. Prvi put, zanimljivo, uspjelo im je to 1966. kada su postali Svjetski prvaci.

Osim Engleza, grupnom fazom bez primljenog gola u istoriji evropskih prvenstava, mogu se pohvaliti još samo tri reprezentacije; Italija (1980, 2020), Njemačka (1996, 2016) i Poljska (2016).

Prije ovog Evropskog prvenstva, samo su još dva puta na EP uspjeli biti prvi u grupi, i to na EP 1996, te 2012.

Fudbaleri Hrvatske su u sjajnoj utakmici u Glasgowu pobijedili Škotsku, rezultatom 3:1. Golove za Hrvatsku su postigli Vlašić u 17., Modrić u 62. i Perišić u 77. minuti, a strijelac za Škotsku je bio McGregor u 42. minuti meča.

Luka Modrić sada i najmlađi i najstariji Hrvatske na evropskim prvenstvima. Najmlađi (22 godine i 73 dana) postao je 2008, a najstariji (35. godina i 286 dana) sinoć u duelu protiv Škota. I, da, jedini je Hrvat koji je zabio na tri evropska prvenstva.

Samo su dva igrača u Evropi koja su zabila golove i na EP 2008. i na EP koje je u toku. Osim Cristiana Ronalda, od sinoć je to i Modrić.

Hrvatska i Češka su osvojili po četiri boda u grupi, ali su Vatreni zbog bolje gol-razlike prošli dalje kao drugoplasirana selekcija.