Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

55 zastupnika

Dodik: Poslanici Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici nisu dobrodošli u RS

milorad dodik

Skupština Crne Gore izglasala je 17. juna Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, za koju je glasalo je 55 poslanika što je dvotrećinska većina u parlamentu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik rekao je za Srnu da ‘svi poslanici u Skupštine Crne Gore, koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, nisu dobrodošli u Republiku Srpsku (RS) jer ta njihova odluka predstavlja direktan udar na RS i srpski narod’.

“Ovim činom donošenja pomenute rezolucije crnogorska Skupština se pretvorila u antisrpsko političko pozorište”, rekao je Dodik te se, kako piše Srna, upitao ‘kakve veze ima Crna Gora sa tragičnim dešavanjima u BiH i kakav je motiv za donošenje takvog jednog akta koji je donešen bezočno i bez argumenata’.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova te zemlje Đorđe Radulović prisustvovaće komemoraciji žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici, što je danas za Radio Slobodna Evropa potvrdio Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida.

Dodik je i ranije, 18. juna, u izjavi za RTRS rekao da odluku Skupštine Crne Gore o rezoluciji o Srebrenici ‘doživljavam apsolutno kao neprijateljski čin’.

On je to izjavio u Antaliji, gdje je boravio u službenoj posjeti sa druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, koji su pozdravili odluku Crne Gore.

Skupština Crne Gore izglasala je 17. juna Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, za koju je glasalo je 55 poslanika što je dvotrećinska većina u parlamentu. Protiv ih je bilo devetnaest, a uzdržano sedam.

Izglasana je i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Rezolucijom je Skupština Crne Gore potvrdila da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Utvrđeno je to ranijim presudama Haškog tribunala, od kojih je posljednja pravosnažna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandandu Vojske Republike Srpske, koji je, između ostalog, osuđen i za genocid u Srebrenici.

Takođe, tekstom Rezolucije osuđuju se izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.