Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mourinho: Rooney je najbolji engleski fudbaler više od deset godina

article-2402348-1B799DC6000005DC-176_634x437

Jose Mourinho, novi menadžer Manchester Uniteda, pohvalio je svog igrača Waynea Rooneya (30), rekavši da je on bio i da je trenutno najbolji engleski fudbaler u period dužem od deset godina.

Ove pohvale Mourinho je rekao u najavi humanitarne i počasne utakmice koja će se 3. augusta odigrati na Old Trafordu, a sastaće se Rooneyjev sadašnji klub Manchester United i bivši Everton. Sav prihod ići će u “Fondaciju Wayne Rooney”, koja će prikupljati novac za siromašnu i ugroženu djecu. Biće to prva Mourinhova utakmica u ulozi menadžera “crvenih đavola”.

“Wayne je bio i sada je najbolji fudbaler Engleske duže od deset godina i ova utakmica će biti prikladna počast za sve ono što je postigao”, kazao je Mourinho za britanske medije i dodao:

“Radujem se, jer će to biti posebna noć za obojicu. Siguran sam da će navijači napraviti nezaboravan događaj i pomoći Rooneyju da sakupi mnogo novca za pružanje podrške ugroženoj djeci.”

Utakmica će označiti početak puta Rooneyjeve fondacije ka konačnom cilju, a to je skupljanje iznosa od pet miliona funti (oko 6,54 miliona eura) za godinu dana. Planirano je da novac bude podijeljen raznim ustanovama koje se brinu o siromašnoj i ugroženoj djeci.

“Za mene ne može biti posebnije počasne utakmice od susreta Manchester Uniteda i Evertona, jer to su jedini klubovi za koje sam igrao u profesionalnoj karijeri. Sretan sam što mogu kazati, bez obzira šta se moće dogoditi u budućnosti, da nikada neću igrati za još neki klub u Premier ligi. Dugujem Unitedu i Evertonu sve što sam napravio u karijeri”, kazao je Rooney.

Rooney je prošao omladinsku školu Evertona za čiji je prvi tim debitovao 2002. godine. U Manchester je preselio 2004. i od tada je za klub sa Old Traforda odigrao 520 utakmica u svim takmičenjima i postigao 245 golova. U dresu reprezentacije Engleske nastupio je čak 111 puta i dao 52 gola.