Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužba protiv BiH: Sud u Strasbourgu presudio u korist Ilijaza Pilava

BiH

pilav

Sud u Strasbourgu donio je jutros odluku kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Pilav je, podsjetimo,  tužio državu BiH  jer mu 2006. godine nije dozvoljeno da se kao Bošnjak iz Republike Srpske na Općim izborima kandidira za člana Predsjedništva BiH.

U 2006. godini on je podnio kandidaturu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za člana Predsjedništva BiH. CIK je odbio njegovu aplikaciju na temelju činjenice da se on izjašnjava kao Bošnjak, što je suprotno odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH da predsjednički kandidat iz Repubnlike Srpske mora biti Srbin.

Pilavova žalba protiv te odluke je odbijena, i u septembru 2006. godine Ustavni sud BiH je odbio njegovu ustavnu žalbu. U 2010. godini Pilav je ponovo podnio svoju kandidaturu, koja je još jednom odbijena.

Sud je obavezao državu BiH da Pilavu isplati nadoknadu od 6.607 eura.

Pozivajući se na član 1 Protokola broj 12 (o općoj zabrani diskriminacije), Pilav se žalio da je ustavnu zabranu koja mu onemogućuje da se kandiduje na izborima za člana Predsjedništva BiH na osnovu njegove nacionalne pripadnosti ravna rasnoj diskriminaciji. On također navodi da je spriječen da glasa za pripadnika vlastite nacionalne zajednice za taj položaj, saopćeno je u četvrtak iz Evropskog suda za ljudska prava.

Presudom je predviđeno da novčana nadoknada Pilavu bude isplaćena u roku od tri mjeseca od datuma kada ona postane konačna.

Sudsko vijeće, koje čini sedam članova, donijelo je odluku jednoglasno.

Ovo je još jedna presuda koja ukazuje da je Izborni zakon BiH diskriminirajući.

Sud u Strasbourgu ranije je po skoro istom principu presudio u predmetu Dervo Sejdić i Jakob Finci protiv BiH. Njih dvojica također su tužili BiH zbog diskriminacije i nemogućnosti da se kao pripadnici „ostalih“ kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.

Sud u Strasbourgu presudio je u korist Sejdića i Fincija, ali ta presuda nikada nije implementirana u BiH.

Izborni zakon BiH diskriminira i hiljade Mostaraca, koji već osam godina ne mogu izaći na lokalne izbore.