Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Možemo biti ponosni: Sarić i Medunjanin fair playom zadivili svijet

600_1488785190haris_medunjanin

Najčitaniji i najpopularniji portal u Hrvatskoj, Index.hr izdvojio je momente koji su obilovali fair playom u godini na izmaku. Među sportistima hvale vrijednim koji zaslužuju najveći respekt našli su se i bh. sportisti. Riječ je o Elvisu Sariću i Harisu Medunjaninu.

Sarić svojim je činom na gradskom derbiju protiv Željezničara oduševio bosanskohercegovačku, ali i svjetsku javnost. U 20. minuti utakmice glavni arbitar utakmice dodijelio je Sarajevu korner, iako je Sarić posljednji igrao loptom u duelu s igračem Željezničara. Pokušao je sudiji objasniti da je upravo on posljednji dirao loptu, a njegovi apeli su bili odbijeni. Nepravdu na račun suparnika ispravio je tako što je loptu iz kornera namjerno napucao u gol-aut. Njegov je potez, naravno, izazvao salvu oduševljenja i na tribinama i u javnosti.

Medunjanin je postao zvijezda u SAD-u, ne igrama, već po neviđenom fair-play potezu. Luciano Acosta, igrač D.C. Uniteda, dobio je crveni karton nakon prekršaja na bosanskohercegovačkom reprezentativcu. Bilo je slučajeva da fudbaler prizna da nije trebao biti dosuđen penal za njegovu ekipu ili korner, ali da prizna da suparnik nije trebao dobiti crveni karton, i to pri vodstvu svoje ekipe prije Medunjanina – ne.

On je odmah prišao sudiji i rekao mu: “Mislim da me nije udario, samo me odgurnuo”. Sudac je opozvao karton, Acosta ostao u igri, a Medunjanin postao junak dana.

– Uvijek sam pošten. Želim uvijek pobijediti i trudim se, ali ne želim pobijediti na prljav način, nepošteno, rekao je Medunjanin čiji je potez osvojio suparnike.