Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mujkanović: Ako ne dobijemo licencu tužit ćemo NSBiH

fk sloboda

Fudbalski klub Sloboda najavio je tužbu protiv Nogometnog saveza BiH ukoliko ne dobije licencu za takmičenje.

Prvostepena komisija Nogometnog saveza BiH nije dodijelila licencu tuzlanskoj Slobodi, ne samo za evropske nastupe, nego i za domaće takmičenje. U Slobodi smatraju da je Savez djelimično u pravu, te da će u roku od osam dana dostaviti dokumente potrebne za dobijanje licence, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Upravnog odbora Slobode Senad Mujkanović.

Podsjetio je da pravila FIFA-e i UEFA-e traže čiste papire u klubovima vezano za izmirenje poreznih i dugova prema uposlenicima i igračima, zaključno s 31. martom.

Kikanović i Mujkanović

– Sloboda je krajem prošle godine potpisala sporazum s Poreznom upravom o izmirenju poreznih obaveza, a klub je tada bio opterećen sa skoro sedam miliona maraka dugova. Mjesečna rata, prema tom sporazumu, iznosila je oko 120.000 maraka. U međuvremenu je Vlada FBiH otpisala znatan dio duga klubovima, pa se naša obaveza smanjila na 2,78 miliona maraka. Da smo plaćati prema prvom sporazumu, mi bismo bacili u vjetar više od pola miliona maraka. Krajem aprila uplatili smo prvu ratu duga po novom sporazumu – istakao je Mujkanović.

Ovaj dug jedan je od razloga što Sloboda nije dobila licencu, a Mujkanović kaže da je proces reprogramiranja duga s Poreznom upravom pokrenut prije 31. marta, što to komisija nije uvažila.

– Očekujemo iz Porezne uprave dokument iz kojeg se vidi da smo proceduru oko potpisivanja sporazuma o reprogramu pokrenuli 14. marta, a dok se sve utanačilo, zvanično smo potpisali taj akt 5. aprila, a 25. aprila smo uplatili prvu ratu od 20.000 maraka. Nadamo da će taj dio drugostepena komisija uvažiti – kaže predsjednik Slobode.

Drugi razlog navodno su neizmirene obaveze prema igračima Ivanu Kostiću (60.000 KM), Ivanu Fatiću (29.337 KM), Damiru Mehidiću (15.400 KM) i Miljenku Govedarici (10.800 KM).

– Komisija je uzela u obzir sporazume koje su igrači imali sa Slobodom, a to nije izvršni akt i ne može se smatrati dokazom o dugovanjima. To su interni klupski akti. Mi smo u Savezu osporili sporazum sa Govedaricom, zahvaljujući aktu NS Tuzlanskog kantona, ali tražimo da se jednako tretiraju i sporazumi s ostala tri igrača – objasnio je pravni zastupnik Slobode Dino Kikanović.

Sloboda je protiv četvorice igrača podnijela tužbu za klevetu i materijalnu štetu.

– Ti sporovi, njihovi i naši, još nisu pokrenuti i tek kada sud donese presudu znat će se jesmo li im dužni i koliko ili nismo. Igrači su obmanuli Savez, jer dok su bili pod ugovorima, oni su napuštali Slobodu, odbijali trenirati, kršili su klupsku disciplinu, zbog čega su kažnjavani, koketirali su, a neki i trenirali s drugim timovima. Zbog toga smo ih tužili i tražit ćemo refundaciju štete koju su nanijeli klubu – najavio je Mujkanović, dodavši kako Savez nije dokazao da postoje utuživanja igrača prema Slobodi o čemu će, kada spor bude aktiviran na sudu, odlučivati nadležni vještak.

Na “presici” je spomenuto kako su pojedini članovi prvostepene komisije pokušali ucijeniti Slobodu, tražeći “da plati nešto što ne mora”, ali je to odbijeno.

– Ako ne dobijemo licencu tužit ćemo Savez, jer nećemo dozvoliti da se neko igra s klubom dugačke i svijetle tradicije kao što je Sloboda – zaključio je Mujkanović.