Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mundijal “nepriznatih” osvojila Abhazija

abhazia

Drugo Svjetsko prvenstvo za zemlje, manjine i narode bez nacionalnosti čiji fudbalski savezi nisu članovi FIFA-e održano je u prethodnih nedjelju dana na teritoriji Abhazije.

Mundijal “nepriznatih” organizovala je Međunarodna fudbalska federacija ConIFA koja u svoje okrilje prima fudbalske saveze koji nisu članovi FIFA-e i UEFA-e.

Na Svjetskom prvenstvu “nepriznatih” okupilo se 12 reprezentacija koje su bilje podijeljene u četiri grupe, a plasman u četvrtfinale obezbijedile su po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od četiri grupa.

Među reprezentacijama učesnicama ovog Mundijala bile su selekcije Pandžaba, Sapmija, Somalilenda, Ujedinjenih Korejaca Japana, Iračkog Kurdistana, Padanije, Sjevernog Kipra…

Finale je odigrano u nedjelju na stadionu Dinama u Suhumiju, a pobjedu je odnijela reprezentacija Abhazije koja je poslije boljeg izvođenja penala sa 6:5 pobijedila Pandžab.

Od Mundijala su odustale reprezentacije Roma, Okruga Nice, Ajmare i Elan Vanina, a “vajld kard” je naknadno dodijeljen Seklerlendu iz centralne Rumunije.