riječ stručnjaka

Musa: Francuska najveći favorit, Italija bi mogla otići daleko

musa (1)

Kada su u pitanju reprezentacije koje vrebaju iz drugog plana, Musa izdvaja Švicarsku, Dansku i Nizozemsku

Nešto više od 24 sata ostalo je do početka Europskog nogometnog prvenstva koji će po mnogo čemu biti specifično.

Prvenstvo je trebalo biti odigrano 2020. godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za ovo ljeto. Drugi put u povijesti na EURU će nastupiti 24 reprezentacije, a prvi put igrat će se u čak 11 država domaćina, dok će se sama završnica, polufinale i finale, odigrati na londonskom Wembleyju.

Europsko nogometno prvenstvo za Fenu je najavio član stručnog stožera nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Slaven Musa, koji je kazao kako vjeruje da su najbolji europski nogometaši nakon iscrpljujuće sezone ostavili nešto goriva u tanku i da ćemo gledati dobar i zanimljiv nogomet.

– Svi znamo da je iza nas naporna sezone, ali vjerujem da najveće zvijezde imaju još rezervi. Posebno me veseli što će na utakmicama biti i nešto publike, jer sasvim je nešto drugo igrati utakmicu pred gledateljima ili pred praznim tribinama. Prisustvo publike bit će svakako dodatni poticaj za dobro i gledljivo prvenstvo – kazao je Musa.

Kladionice u prvi plan guraju reprezentacije Francuske, Engleske i Belgije, a s tom procjenom donekle se slaže i Musa.

– Tu su Engleska i Belgija, još bih rekao Njemačka i Portugal, ali po meni, najveći favorit, možda i jedini, je reprezentacija Francuske. Ja bih još izdvojio Talijane, koji pod Manicinijem odlično igraju. O njima se ne priča puno, iako imaju odlične pojedince, odličnu ekipu i ako bih trebao izdvojiti neko moguće iznenađenje, rekao bih Italija, ako se to uopće može nazvati iznenađenjem – istaknuo je.

Kada su u pitanju reprezentacije koje vrebaju iz drugog plana, Musa izdvaja Švicarsku, Dansku i Nizozemsku.

– Od ovih, hajmo reći, manjih reprezentacija koje nisu u prvom planu izdvojio bih Švicarsku, koja ima dobru reprezentaciju i mogla bi otići dosta daleko. Mi smo igrali s Danskom koja, isto tako, ima glavu i rep, tu je uvijek i Nizozemska, kao i Hrvatska – ustvrdio je Musa.

Po njegovim riječima, iako Hrvatska u zadnje vrijeme ne blista, nije nemoguće da momčad Zlatka Dalića ne EURU ponovno bude prava.

– Poslije velikog rezultata u Rusiji očekivano je da dođe do nekog pražnjena i slabijih rezultata. Dogodile su se neke utakmice, pogotovo u Ligi nacija, gdje to nije dobro izgledalo. Ove dvije zadnje prijateljske utakmice “Vatrenih” protiv Armenije i Belgije nisam stigao pogledati zbog obaveza, međutim Hrvatska, ako pogledate ta imena, prije svega u veznom redu: Modrić, Brozović i Kovačić, to vam garantira da možete igrati protiv bilo koga – dodao je Musa.

Na pitanje koji bi igrač mogao obilježiti ovo prvenstvu Musa kaže kako će to vjerojatno biti netko od već dobro poznatih imena:

– Lorenzo Insigne je vrhunski igrač koji bi mogao, ako Italija ode daleko, obilježiti ovo prvenstvo. Tu je i Lukaku, De Bruyne ako se oporavi, vidjet ćemo kako će igrati Benzema kojeg dugo nije bilo u reprezentaciji, a koji je uz Lewandowskog vjerojatno najbolji napadač u Europu. To su igrači koji će, po meni, obilježiti ovo prvenstvo. Dodao bih još i Engleze koji imaju nekoliko vrhunskih igrača.

Sustav s 24 reprezentacije, po Musinim riječima, dodatno će pogodovati “velikim” reprezentacijama, odnosno reprezentacijama s “dužom klupom”.

– Ovaj format osigurava više utakmica, više gledatelja, više televizijskih prava, više novca, a to su stvari koje se sve više guraju u prvi plan. Generalno, taj sustav ide u prilog većim reprezentacijama. Ako uzmemo za primjer grupu u kojoj igraju Portugal, Francuska i Njemačka, po starom sistemu jedna bi ekipa otpala. Ovako, imate prostora za jedan kiks, možda čak i dva u grupi, pa da ipak idete dalje. Sigurno je da će sve reprezentacije u grupnoj fazi pokušati što prije osigurati prolaz kako bi odmorile igrače za osminu finala – kazao je Musa.

Dodatan vjetar u leđa, istaknuo je, imat će i reprezentacije domaćini među kojima su i neki istaknuti favoriti.

– One zemlje koje će igrati pred svojom publikom sigurno su u prednosti. Među domaćinima su i neki izraziti favoriti, ali prednost domaćeg terena sigurno će značiti i za neke manje reprezentacije poput Danske – kazao je na kraju razgovora Slaven Musa.