Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Musemić: Nije im valjalo moje drugo mjesto, a sad im je peto uspjeh

musemic

Jedan od naših najboljih i najpopularnijih nogometnih stručnjaka Husref Musemić, aktuelni trener tuzlanske Slobode u razgovoru za “Avazov Sport” osvrnuo se na zimski prelazni rok, konkurente… ali i FK Sarajevo gdje je ostavio dubok trag.

Na Tušanj je ove zime došao “samo” bivši igrač Veleža Anes Haurdić…

– U svakom slučaju, nećemo dovoditi puno igrača. Inače, u zimskom prelaznom roku je teško doći do nekog kvalitetnog igrača, malo je slobodnih igrača. A, mi i nemamo neku veliku potrebu da dovodimo puno igrača, tako da će to biti dva-tri nova igrača. Maksimalno tri. Haurdić je završen, a još tražim lijevog beka i ako baš nešto ili neko ispadne da nam može pojačati konkurenciju. Ne, nemam razloga da mijenjam nešto puno. Također, dovođenje puno igrača može da poremeti atmosferu, a ona je kod nas dosta dobra.

Hoće li Sloboda moći izdržati „pritisak” Zrinjskog, Širokog Brijega, Sarajeva?

– Ne znam… Uglavnom, mi želimo da odigramo proljeće kao što je to bio slučaj i do sad. Igrali smo utakmicu za utakmicom, pa vidjet ćemo? Mi imamo pravo da se nadamo da možemo ostati među prve tri-četiri ekipe, s obzirom na bodove i sve ostalo, odnosno da minimalno možemo izboriti Evropu. E sad, da li ćemo moći ostati na prvom mjestu, to ćemo vidjeti? To ne zavisi samo od nas.

Ko je najveći konkurent Slobodi za titulu?

– Sarajevo, Široki i Zrinjski. To su te četiri ekipe koje će odlučivati… Međutim, puno toga može da se riješi već u prva dva proljetna kola jer se sastaju Zrinjski – Sarajevo, Željezničar – Široki, pa onda Široki – Zrinjski, a mi prvo idemo u Banju Luku, te dočekujemo Radnik. Sve to su teške utakmice… Sve je otvoreno.

Kako s ove distance gledate na Vaš posljednji boravak na Koševu?

– Ne znam, situacija je bila takva da igrački kadar nije bio baš nešto specijalno, s obzirom na ambicije koje ima FK Sarajevo. Također, tu je bilo i dosta nekih nesretnih situacija – naprimjer, kao što je to bila ona protiv Kukesija kad smo ispali iz Evrope. To se pogotovo odnosi na prvu utakmicu u Albaniji…

Jesu li tada čelnici kluba s Koševa bili korektni prema vama?

– Ne, nemam je tu šta… Oni su tako odlučili. To je njihovo pravo. Mi koji se bavimo ovim poslom moramo biti spremni da odemo i kada smo prvi na tabeli. I drugi, i treći… Prema tome, oni su tako odlučili. E sad, šta da radim? Uvijek razmišljam u tom pravcu ili tako – nikad se ne zna zašto je i nešto loše dobro? Ja sam to prihvatio kao nešto što je činjenica – šta da radim, tako je i gotovo.

A sad, to što su neki nekada prema meni ispali ovakvi ili onakvi…

Svašta je bilo, ali mi je posebno zasmetala ona smjena koja je napravljena dva dana nakon moga izlaska iz bolnice. A, do nastavka prvenstva je ostalo još tri mjeseca. Mogli su sačekati bar nekih desetak dana – barem iz neke kurtoazije, ako ništa drugo. Svi mi smo u takvim situacijama malo osjetljivi, kad imamo neke zdravstvene probleme… Mi smo utakmicu s Leotarom završili u večernjem terminu, a već ujutro sam bio smijenjen. Ne znam zašto je bila tolika žurba? A, to je bilo krajem novembra, a prvenstvo se nastavljalo početkom marta. To mi je onako malo zasmetalo, ali ponavljam – to je njihovo pravo, kazao je Musemić i dodao:

– Moje tadašnje drugo mjesto – kad su me smijenili, nije bilo uspjeh, a sad je neko peti, pa je sve to uspjeh! Ima tu dosta nekih, kako da kažem, čudnih stvari. Jesu zadovoljni, nisu zadovoljni. Nisu bili zadovoljni drugim mjestom, a sad su zadovoljni petim!

Pirlo hladno odbio Inter, jer on je ipak gospodin…

tabela