Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Musemić o finalu Kupa: Radnik će moći odmarati igrače, mi nećemo

sloboda strucni stab

Ovo je treće Slobodino finale od 2008. godine i svaki put je prvu utakmicu igrala na svom stadionu. Dva prethodna finala, protiv Zrinjskog i Slavije, Tuzlaci su u revanšu izgubili i to nakon izvođenja jedanaesterca.

– Ne razmišljam o tradiciji i opet kažem da se nikad ne zna zašto je nešto dobro, pa i to što ćemo drugu utakmicu igrati u Bijeljini. Radnik i mi nećemo biti u ravnopravnom položaju. Oni su u prvenstvu izgubili sve šanse u borbi za Evropu, ostao im je Kup. Imat će vremena da se pripreme, dok mi u razmaku od 15 dana igramo pet važnih i teških utakmica. Bilo bi pošteno da prije finala imamo barem dva dana više za odmor – kaže za Fenu Husref Musemić, trener Slobode.

Svjestan je da je riječ o kalendaru takmičenja NSBiH, ali postavlja pitanje da li je termin utvrđen zakonom ili ustavom, pa da se ne može promijeniti.

– Zašto se, naprimjer, finale ne bi igralo 20. maja, jer se prvenstvo svejedno završava 14. ili 15. maja. Mi igramo zadnju, tešku utakmicu prvenstva protiv Zrinjskog, a nakon toga slijedi uzvratni susret finala Kupa i nećemo za odmor imati ni cijela dva dana. Naša i pozicija Radnika na obje utakmice finala neće biti ista. Oni će moći odmarati igrače kako im volja, mi nećemo – objašnjava Musemić, uz napomenu da “ne kuka unaprijed”, nego želi se vodi računa o zaštiti igrača, barem onih u ekipama koje nastupaju na dva kolosijeka.

No, unatoč svemu, trener Slobode vjeruje u pozitivan ishod u Kupu BiH.

– I protiv Sarajeva smo prvu igrali na Tušnju, pa smo prošli dalje. Radnik je do finala imao samo jednog premijerligaša, a mi tri, sve teži od težega. Što se tiče prvenstva, koje je ušlo u potpuno neizvjesnu fazu borbe za naslov prvaka, kaže da sve ostaje isto. – Vjerujemo da možemo dostići Zrinjski i u zadnjem kolu odlučivati o prvaku. To bi možda bilo najpoštenije. No, sada se u borbu uključio i Željezničar, tako da je sve potpuno otvoreno – zaključio je Husref Musemić.