Fudbal

perfektni tadić

Na prste se mogu prebrojati igrači kojima je L'Equip dao “desetku”

06/03/2019

Prve desetke dobili su Sauzee i Bruno Martini na utakmici Francuske i Grčke 1988. godine

Dušan Tadić s dvije perfektne asistencije i majstorskim pogotkom uništio je Real u uzvratu osmine finala Lige prvaka (4:1).

Mnogi su njegov nastup ocijenili čistom desetkom, a među njima se izdvaja L'Equipe. Francuski list je u istoriji dodijelio samo devet desetki, a srpski nogometaš dobio je čast dobiti desetu maksimalnu ocjenu.

Prve desetke dobili su Sauzee i Bruno Martini na utakmici Francuske i Grčke 1988. godine. Šest godina kasnije priključio im se Oleg Salenko na susretu Rusije i Kameruna. Lars Windfeld dobio je desetku za igru na utakmici Aarhusa i Nantesa 1997. godine.

Nakon toga se 13 godina čekalo na L'Equipovu desetku, a njom je nagrađen Lionel Messi za utakmicu protiv Arsenala. Messi je i jedini nogometaš koji je dobio dvije desetke jer je dvije godine kasnije blistao protiv Bayera.

Protiv Reala se poput Tadića istaknuo Robert Lewandowski s četiri pogotka 2013. godine, a nakon njega su dvije maksimalne ocjene viđene još u francuskom prvenstvu – Nicin Carlos Eduardo protiv Guingampa (2013.) i PSG-ov Neymar protiv Dijona (2018.).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.