Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Na utakmici Njemačke i Škotske vidjeli smo novost oko VAR-a, navijači oduševljeni

navijaci skotske
FOTO: Screenshot

Jamal Musiala srušen je u kaznenom prostoru, a sudac utakmice Clement Turpin pokazao je na bijelu tačku

Njemačka je na otvaranju Evropskog prvenstva na minhenskoj Allianz Areni deklasirala Škotsku 5:1. Domaćin Eura bio je prejak za Škote te im je zabio tri gola već u prvom poluvremenu, u kojem je Škotska ostala i s igračem manje.

U drugom dijelu Nijemci su mirno priveli susret kraju i zasjeli na čelo grupe A, u kojoj su još Švicarska i Mađarska.

Njemačka je mogla puno uvjerljivije slaviti protiv Škota. Gosti su zabili gol bez da su uputili šut u okvir (Rudiger je zabio autogol), imali su puno šansi, a poništen im je i gol koji je postigao Niklas Füllkrug.

Zanimljiva situacija dogodila se u 25. minuti, i to je bila inovacija UEFA-e oko VAR-a. Jamal Musiala srušen je u kaznenom prostoru, a sudac utakmice Clement Turpin pokazao je na bijelu tačku. Ipak, nakon intervencije VAR-a promijenio je odluku.

Novitet je da je odluka suca objašnjena i tekstualno prikazana na velikom ekranu na stadionu pa su gledatelji odmah mogli pročitati šta se dogodilo.

var eruo 2024
FOTO: Screenshot

“Kazneni udarac je poništen. Prekršaj je počinio igrač Škotske s brojem 11 izvan kaznenog prostora”, pisalo je na ekranu, a na društvenim mrežama fanovi su oduševljeni ovom inovacijom UEFA-e. Ista situacija se ponovila i kod poništenog gola Füllkruga pri kraju utakmice. Gledatelji su mogli na semaforu vidjeti da je zbog zaleđa poništen pogodak napadača Dortmunda.