predizborna kampanja

“Najuspješniji” predsjednik u regionu u lovu na počasnu titulu, Osim zaboravljen

begic22

Nije tajna da Begić sebe smatra najuspješnijim predsjednikom u regionu i najzahvalnijim saradnikom Čeferina

U protekla, skoro tri desetljeća, NSBiH i našu zemlju posjetili su nogometni autoriteti, poput Sepp Blatera, Lenarta Johansona, Mišela Platinija, Aleksandera Čeferina… Blater je čak tri put bio gost BiH, kao i Platini za vrijeme dok je bio predsjednik UEFA-e. Čelnici FIFA i UEFA,- e dolazili su u BiH najčešće na poziv Jusufa Pušine, nekadašnjeg predsjednika NSBiH i za života Milana Jelića. Blater je na molbu Pušine doveo čak selekciju svijeta na Koševo, pišu Sportske.ba.

U novije vrijeme NSBiH je za potrebe izbora i novog mandata Elvedina Begića, posjetio je Slovenac Čeferin, te regionalni čelnici Saveza, poput Davora Šukera, Dejana Savićevića, Slaviše Kokeze… Oni su u BiH dolazili uglavnom kada bi i Čeferin bio u posjeti.

Zanimljivo da su prilikom svake posjete gosti pitali isto pitanje: Gdje je Ivica Osim?

Odgovor je bio isti.

“Osim je bolestan”- neuvjerljivo su se “vadili” domaćini iz NSBiH.

Ne treba zaboravaiti, zahvaljujući tom i takvom Osimu, Nogometnom savezu BiH skinute su sankcije, reprezentacija je imala vrlo korektno suđenje u onim kvalifikacijama kada smo se plasirali na SP 2014. godine u Brazil. Danas je Osim potpuno zaboravljen od NSBiH, ali ne od japanskog saveza i austrijskog Šturma, koji ga je proglasio najboljim trenerom u klupskoj istoriji.

Osim ima “titulu” počasnog predsjednika NSBiH. Koju će po svemu sudeći zasjeniti Elvedin Begić. Aktuelni predsjednik NSBiH dobio je podršku “bošnjačkih” kantonalnih saveza da ga Skupština imenuje za počasnog predsjednika, i to sa mnogo širim ovlastima.  Ovlastima koje legendarni Osim niti ima, niti je tražio. Jer, malo mu je dva mandata, valjda, a treći put u predsjedničku fotelju ne može. Begića se u vrijeme korone najčešće može vidjeti na slikama s bošnjačkim političarima, tokom “svečanih dočeka” pomoći i medicinske opreme.

Begić za prepoznatljivost na fotkama s političarima ne preza ni od kršenja mjera o sprečavanju širenja zaraze

Begića smo vidjeli kako trči da se slika i sa sumjivim respiratorima

Nije tajna da Begić sebe smatra najuspješnijim predsjednikom u regionu i najzahvalnijim saradnikom Čeferina.

Osim, Sušić, Blažević, Prosinečki, Baždarević… svi su oni “trofeji” u kolekciji predsjednika Begića. Koji u vrijeme epidemije strateški planira kampanju za još jedan mandat u NSBiH.