Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Čengića, oglasio se i prvi čovjek Skupštine FK Željezničar

zeljeznicar

Prepiska putem medija na Grbavici ne prestaje. U jeku medijskog obračuna sa nogometašem Sanelom Jahićem, došlo je do verbalnog napada ispred stadiona na člana Upravnog odbora kluba Dejana Nikolića.

Očitovanja Upravnog odbora na čelu sa Senadom Misimovićem o tom slučaju, čini se, najavilo je vrelu zimu u Plavom taboru. Svemu je prethodilo vrlo nekorektno “poturanje” medijima privatne prepiske koja je vođena sa Jahićem prilikom pregovora o njegovom transferu. U spomenutom saopštenju Upravni odbor na čelu s Misimovićem prozvao je , između ostalih, i člana Skupštine kluba Ermina Čengića, te prvog čovjeka Skupštine FK Željezničar Ermina Peštu.

Nakon Čengića, i Pešto se oglasio jer je, kako kaže, klevetan i napadnut konstatacijama “da u javnost šalje informacije koje su usmjerene protiv FK Željezničar”.

Pešto je naveo da uopšte nije pozvan na vanrednu sjednicu Upravnog odbora FK Željezničar održanu 23.11.2016. godine. Prenosimo vam njegovo pismo u cijelosti, bez uredničkih intervencija.

“Poštovani prijatelji kluba,

imajući u vidu da sam kao Predsjednik Skupštine FK Željezničar, saopštenjem kluba pod nazivom „Rukovodstvo FK Željezničar poručuje: Nećemo odstupiti ni milimetar!”, brutalno napadnut i klevetan konstatacijama „da u javnost šaljem informacije koje su usmjerene protiv FK Željezničar“, osjećam potrebu da iznesem svoje mišljenje u vezi sa istim.

Kao Predsjednik Skupštine kluba sam iznenađen činjenicom da nisam pozvan na tzv. vanrednu sjednicu Upravnog odbora kluba, koja je navodno održana dana 23.11.2016. godine, a na kojoj se navodno raspravljalo o pitanjima koja su iznesena u navedenom saopštenju. Isto tako, očekivao sam, da se povodom navedene vanredne situacije donesenu određeni zaključci, te da se isti kroz saopštenje kluba prezentiraju navijačima na jedan kulturan i civilizirani način kako to dolikuje klubu kao što je FK Željezničar.

Umjesto toga, na moje zaprepaštenje, izdato je saopštenje, u kojem su iznesene najobičnije laži, u kojem se sadašnji i bivši članovi klupskih organa stavljaju na stub srama, u kontekstu događaja sa kojim nemaju nikakve veze, pozivaju na linč a da se pri tome ne iznosi ni jedan valjani dokaz o tome. Iskreno se nadam da je rukovodstvo kluba bilo svjesno u kakve se radnje upustilo pišući ovakvo saopštenje te kakve bi posljedice mogle nastupiti pisanjem istog. Međutim, očigledno je da se nije vodilo računa o tome. Napisano saopštenje je sramotno, paranoično i na plastičan način oslikava stanje i karakter osoba koje trenutno upravljaju i donose odluke unutar kluba.

Postavlja se otvoreno pitanje, sa kim se trenutno rukovodstvo klub obračunava, iz kojih razloga i zbog kojeg cilja se to radi? Da li je stvarni cilj, da se u javnosti stvori slika da klub postoji od 2015. godine, a ne od 1921, te da se sve prethodne strukture kluba proglase lošim? Zašto se kreira mišljenje u javnosti da je sve što je postojalo ranije loše, a da od dolaska trenutnog rukovodstva stvari u klubu funkcionišu perfektno? Zar su osobe u sadašnjem rukovodstvu kluba zaboravile da su mnoge generacije prije njih zaslužne za osvojanje titula prvaka, za brojne uspjehe postignute na međunarodnom planu te da su kao rezutat tog rada stvorene brojne igračke veličine koje je klub iznjedrio? Izgleda da su zaboravile i na činjenicu da su novac koji sada trenutno troše u klubu, svojim trudom izalaganjem zaradili neki bivši članovi rukovodnih struktura kluba, igrači, treneri, navijači i mnogi drugi koji sada nisu dio tih struktura.

Iz Želje osudili napad na Nikolića, našli krivce u vlastitim redovima

U toliko bogatoj tradiciji kluba, nažalost, došli smo do trenutka kada se instituciju Predsjednika skupštine kluba, ma kako se on zvao, optuži za iznošenje neistina o radu kluba, a da se to prije toga ne potkrijepi valjanim dokazima. Zar je sadašnje rukovodstvo zaboravilo, da je pored ostalog, i glas predsjednika skupštine kluba i mnogih drugih članova skupštine, odlučivao o tome da sadašnje rukovodstvo dobije podršku da vodi klub u naredne četiri godine? Zar je predsjednik Nadzornog odbora zaboravio na podršku koju je imao kada je postavljen na tu funkciju? Nažalost, mnogi koji su mu tada dali bezrezervnu podršku i omogućili mu ulazak u klub i dali mogućnost da piše ovakva saopštenja, sada su brutalno protjerani iz kluba, jer mu predstavljaju smetnju za ostvarivanje svojih ciljeva i ambicija. Gospodo iz rukovodstva kluba, izgubili ste osjećaj odgovorn

Gospodo iz rukovodstva kluba, izgubili ste osjećaj odgovornosti prema osnovnim pravilima prema kojima klub posluje i krenuli u avanture koje nikome ne donose dobro. Kroz svakodnevna saopštenja koje klub izdaje na zvaničnoj stranici vodite bespotrebne ratove sa samo vama poznatim neprijateljima kluba koji ne postoje. I dokle tako? Zar je to ono za što smo vam dali mandat?

S obzirom da sam prozvan u saopštenju postaviću nekoliko pitanja. Koje su to informacije sa moje strane poslate javnosti a da nisu bile tačne i čime su one bile usmjerene protiv kluba? Otkud vam pravo da sav moj dosadašnji trud uložen u rad kluba, blatite na takav jedan paranoičan način. Nemate pravo da se igrate sa osjećanjima ljudi koji vole klub.

Dobro vam je poznato da sam u proteklom periodu, članovima skupštine uputio samo jedno jedino pismo putem maila, u situaciji kada je klub nakon početka prvenstva zauzimao 9. mjesto na tabeli, i zatražio od rukovodstva kluba u tom trenutku, da skupštini kluba iznese razloge za loš start. Na taj moj upit nikada nisam dobio odgovor od strane Predsjednika kluba, a na moju žalost i iznenađenje takav moj potez je proglašen neprijateljskim činom.

Pored toga, u nekoliko navrata sam ukazao na određene odluke Predsjednika Nadzornog odbora sa kojima se nisam slagao, ali su uvijek moji stavovi tumačeni kao rušenje trenutnih procesa u klubu. Dakle, zaključak je jasan. Svako ko ne misli na isti način ili iznosi stavove suprotne onima koji su suprotni razmišljanjima trenutnog rukovodstva a posebno Predsjednika Nadzornog odbora, proglašen je neprijateljem. Ovakva razmišljanja su po mom mišljenju pogubna za klub i jako su opasna za buduće procese u klubu.

Kao predsjednik skupštine, u sredstvima javnog informisanja sam se veoma rijetko pojavljivao, a jedina izjava koju sam dao odnosila se na status igrača „Jahića“, kojeg rukovodstvo kluba označava kao „slučaj“. Oglasio sam se u vezi sa tim, sa ciljem da ukažem na činjenicu, da se u klubu u posljednje vrijeme često dešavaju ovakvi slučajevi, te da klub iste treba pokušati rješavati na miran i dostojanstven način. Mojom izjavom nikoga nisam uvijedio niti prozvao lično, a pogotovo pozivao na javni linč. Ako je ova moja izjava bila povod za saopštenje kluba, u kojem se poziva na linč mene i drugih osoba bliskih klubu, onda je to za mene poražavajuće.

Ja ne želim da budem dio takvih procesa niti da imam bilo kakvu buduću saradnju sa osobama koje razmišljaju na takav način, jer smatram da je osnovno pravo i obaveza svakog člana kluba da iznese svoje stavove o bilo kojem pitanju koje se tiče rada kluba. To na kraju nije ni moj stil i način razmišljanja niti dio mog kućnog odgoja.

U saopštenju se također, spominje pitanje trošenja novca kluba, i iznosi konstatacija da niti jedna marka neće biti otuđena iz kluba od strane mešetara oko kluba. S tim u vezi, pozivam Predsjednika Nadzornog odbora da javno obznani ko su ti mešetari i koje su to osobe unutar i okolo kluba koje imaju namjeru da otuđe nekakav novac.

Podsjećam, da su se na ovu temu u proteklom periodu strukture kluba već izjašnjavale na jednoj od sjednica Upravnog odbora, pa pozivam Predsjednika Nadzornog odbora da konačno započne raditi svoj posao u skladu sa Statutom kluba, te da nam podnese zvanični izvještaj po ovom pitanju. Vrijeme je da se prestane svakih mjesec dana manipulisati i zastrašivati ljude sa ovim informacijama kada nekome to zatreba za ostvarivanje nekih ciljeva.

Na osnovu svega iznesenog, i mojih iskustava u dosadašnjem mandatu Predsjednika skupštine, slobodan sam iznijeti nekoliko konstatacija sa kojima navijači i prijatelji kluba trebaju biti upoznati. Tačno je da de facto Predsjednik Nadzornog odbora u ovom trenutku upravlja klubom i vuče sve konce unutar kluba.

Uloga ostalih organa kluba je svedena na minimum, a posebno uloga Predsjednika skupštine kluba i njegovih članova. O tome postoje brojni pisani dokazi a da sam Predsjednik Nadzornog odbora nije ni svjestan te činjenice.

Tačno je i to da sam tokom svog mandata i sam davao podršku u takvom načinu vodjenja kluba, ali sam uočivši određene stvari koje nisu dobre po klub (sportski segment), u jednom momentu iznio i drugačije stavove i praktično od tada proglašen nepoželjnom osobom unutar rukovodstva kluba. Po tome se razlikujem od ostalih članova rukovodstva kluba.

Bilo bi pošteno da Predsjednik Nadzornog odbora preuzme ulogu Predsjednika kluba i na taj način preuzme potpunu odgovornost za procese u klubu, a ne da se u slučajevima loših odluka (sportski segment), krije iza drugih pišući razna klupska saopštenja. Ipak, ukoliko se većina navijača kluba i članova rukovodstva kluba slaže sa ovakvim načinom vođenja kluba, i takav stav razumijem, ali ja ne želim da budem dio takvih procesa niti da snosim odgovornost na takav način.

Poštovani prijatelji kluba, imajući u vidu sve navedeno, obavještavam vas, da je ovo moje lično mišljenje i stav u vezi sa činjenicama iznesenim u navedenom saopštenju kluba. Kao osoba koja ima svoj stav po svim pitanjima, odlučio sam se da isto podijelim sa vama. Niti sam dio nekakvih neprijateljskih grupa koje ruše klub niti imam bilo kakav interes u vezi sa tim.

Ne želim da klub ima dalje posljedice iz ove prepiske i ovo će biti moje posljednje očitovanje u vezi sa ovim pitanjem i svim drugim pitanjima u vezi sa radom luba. O svom daljnjem djelovanju i ostanku u strukturama kluba ću vrlo brzo donijeti odluku o čemu ćete biti obavješteni.

Na kraju, siguran sam, da klub ima kapaciteta da se izdigne iz ove situacije i da ide dalje krupnim koracima naprijed. Klub nikada neće zavisiti od jednog pojedinca jer je to jednostavno nemoguće. Zato, navijači, prijatelji kluba ne brinite za budućnost kluba jer Željo je vječan a mi smo svi osobe u prolazu kao što je i sam čovjekov život. Željezničar za život cijeli”, navodi se na kraju saopštenja predsjednika Skupštine FK Željezničar.

U medijima osvanulo pismo člana Skupštine FK Željezničar