Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vječna dilema

Nakon dvoboja Cityja i Reala u Hrvatskoj dilema: Treba li Modriću više dozvoliti da puca penale?

luka modric pixsell
FOTO: Pixsell
Luka Modrić

Hrvatski kapiten Luka Modrić je po realizaciji penala sličan generalnom prosjeku, iako trend sugerira da dolazi do blagog pada

Real Madrid je nakon penala u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka izbacio branitelja naslova Manchester City. Nakon 3:3 u Madridu i 1:1 u Manchesteru ekipe su poslije produžetka pucale jedanaesterce u kojima je španski klub bio bolji. Strijelac jedinog gola za Madriđane u Manchesteru bio je brazilski napadač Rodrygo, dok je za domaćina precizan bio Kevin De Bruyne.

U raspucavanju su učestvovala čak dva hrvatska reprezentativca i oba su promašila. Mateo Kovačić je, s obzirom na ishod četvrtfinala, bio jedan od tragičara Manchester Cityja, dok su Luku Modrića izvukli suigrači, pa je na kraju utakmice ipak slavio novi uspjeh.

Hrvatski navijači generalno ne vole da Modrić izvodi penale

Obojica su pucala nisko, u svoju lijevu stranu. Golmani su ih pročitali i relativno lagano odbranili udarce. To je navijače hrvatske reprezentacije vratilo na vječno pitanje koje se tiče Modrića i penala.

Dobar dio javnosti mu je tokom karijere zamjerao da mu je jedan od rijetkih elemenata koji nisu na elitnoj razini šut, a posebno se to odnosi na penale. Još otkad je neuvjerljivo zabio Austriji u reprezentativnom dresu, a nakon toga promašio cijeli gol protiv Turske, navijači se pitaju je li on najbolje rješenje za takve situacije, piše Index.hr.

Pitanje je bilo najaktuelnije tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje je protiv Danske najprije promašio penal u igri, a onda zabio u raspucavanju loše izveden penal. Par dana kasnije je uz veliku dozu sreće realizirao i penal protiv Rusije.

Tu je dodatan uteg hrvatskom kapitenu i činjenica da je Hrvatska, primjerice, i bez njega prošla na penale protiv Japana. Osim toga, u kadru ima i elitnog izvođača u Andreju Kramariću i nekoliko njih koji su po brojkama vrlo blizu tome, poput Lovre Majera, Brune Petkovića i Ante Budimira.

Što kažu podaci?

Prema podacima dostupnim na Transfermarktu, koje ipak treba uzeti uz određenu ogradu jer ne sadrže brojke iz raspucavanja, kao ni pouzdane podatke iz njegovih partija u Dinamu i Zrinjskom, Modrićeva konverzija penala ni po čemu ne odskače od očekivanja.

Prosjek mu je između 77 i 80%, ovisno o ligi i sezoni. Prema TM-u, Modrić je dosad u karijeri tokom 90 minuta izveo 27 penala, od čega ih je pet promašio – triput u dresu Hrvatske (protiv Kipra, Danske i Andore) te dvaput u dresu Reala (protiv Union Berlina i El Ahyla).

Prema tim podacima, zabija oko 81% penala, po čemu je malo iznadprosječan. No, Sofascore ima nešto kompletnije podatke, počevši sa sezonom 2015./2016., a u njih su uključena i raspucavanja. Prema njima je Modrić od zadnjih 20 penala promašio njih pet, što ga stavlja na tačno 75% uspješnosti, a to je blago ispodprosječan rezultat.

Hrvatski kapiten je po realizaciji penala sličan generalnom prosjeku, iako trend sugerira da dolazi do blagog pada. No, osim ishoda mu navijači čak puno češće zamjeraju način na koji izvodi penal, koji po njima ne ulijeva puno sigurnosti.

U posljednjih šest sezona, otkad je promijenio tehniku udarca (počeo koristiti međukorak), Kramarić je sama evropska elita, s konverzijom preko 91 posto. Budimir je od 20 penala u karijeri promašio samo tri (85%), a Petković je u karijeri promašio tri penala više od Modrića. No, zabio ih je tačno 21 više pa je na 84.5%. Majer još nije promašio nijedan od 14 penala iz igre u karijeri.

U Realu je stvar jasna. Modrić će izvoditi penale samo u iznimnim situacijama i to vjerovatno više neće biti veliki faktor u njegovoj klupskoj karijeri. S druge strane, Hrvate kao kraljeve penala uskoro čeka Evropsko prvenstvo i bit će zanimljivo vidjeti kakvu će odluku o izvođaču donijeti njihov selektor Zlatko Dalić.