Novinari SN protiv Gojaka

Nastavlja se trend tjeranja iz Dinama reprezentativca BiH (FOTO)

3. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, Dinamo – Ferencvaros

Za sve je Amer Gojak odigrao dobru utakmicu protiv Ferencvaroša, osim za nekolicinu novinara iz nekada uglednog dnevnog lista Sportske novosti

Hrvatski prvak Dinamo odigrao je neriješeno (1:1) prvu utakmicu 3.kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv mađarskog šampiona.

Za sve je Amer Gojak odigrao dobru utakmicu protiv Ferencvaroša, osim za nekolicinu novinara iz nekada uglednog dnevnog lista Sportske novosti.

Oduševio trenera Bjelicu

Prosto je zapanjujuće koliko dugo traje kampanja tjeranja Gojaka iz dinamove prve postave, pišu Sportske.ba.

Sve je nekako krenulo od one utakmice sa Benficom, iako se po sjajnom reprezentativcu BiH “udaralo” i ranije, često bez razloga i nezasluženo, ali nekako najlakše bilo je udariti po momku iz Sarajeva koji u Zagrebu nema zaleđinu.

Jeste, imao je Gojak i lijepe trenutke na stranicama SN-a, ali češće su se čitale kritike na račun njegove igre koja je, generalno, bila jako dobra.

Gojak je, najbolje je to jednom objasnio Nenad Bjelica, oduševljenje za svakog trenera koji ga bliže upozna i doživi na nekoliko treninga.

“Znao sam Gojaka, onako, površno, ali sam ga upoznao kad sam preuzeo ekipu. Ono što sam vidio me pozitivno iznenadilo. Nisam znao da je tako dobar igrač” rekao je Bjelica tokom prošle sezone, jedne od najboljih u historiji kluba.

Kolegama iz SN-a Gojak očito nije po ukusu. Mjesecima unazad se seciraju njegove partije na terenu na način da se svaki loš potez ističe, a oni dobri ili odlični se sporadično pomenu ili potpuno ignorišu.

Jeste, i sam Gojak je podigao kriterije, učinio da ga se gleda drugačijim očima jer je postao važan igrač za ekipu, stigao je do reprezentacije, a uz njegovo se ime pominju mnogi renomirani evropski klubovi.

Menadžerski lobiji

Ali, uzalud sve, kad iz menadžersko-novinarskih krugova (koji žele kreirati krvnu sliku kluba i kontrolisati ekipu i trenera Bjelicu), smatraju da Gojak treba van, na klupu ili čak na tribine.

Posljednji tekstovi koji su ciljali Gojaka objavljeni su jučer u SN.

Na dva mjesta se gura Gojaka iz ekipe, navlači se Bjelicu da kaže da mladog Sarajliju neće staviti u postavu u revanšu protiv Ferencvaroša.

Kolegama koji prate klub ne znače ništa ni riječi Nenada Bjelice u istom izdanju da mu “mediji ne pomažu svojim procjenama, analizama, intrvjuima…” Pametnom dosta.

No, izgleda da su novinari iz Sportskih novosti sebi dali za pravo da određuju ko treba, a ko ne igrati za Dinamo, a Gojak im se očito ne uklapa u planove.

Pitanje je da li bi se o Ameru Gojaku posalo drugačije da je kojim slučajem štićenik određene menadžerske agencije ili da ima možda neki drugi pasoš ili da mu u dokumentima stoji drugo mjesto rođenja?!

Ko zna, možda bi onda pisali sve ono što pišu o njegovim konkurentima za mjesto u timu koji, realno, ničim nisu zaslužili da ih se toliko hvali i to samo na osnovu nečijih impresija, a nikako na osnovu činjenica.

Statistika na strani Gojaka

A, činjenice i argumenti su na Amerovoj strani. Jer upravo u utakmici koja mu se stavlja na teret, onoj protiv Ferencvaroša, odigrao je dobro.

Prema statističkoj obradi InStata koju je objavio Jutarnji list u izdanju od 8. augusta 2019. Gojak je uz Olma i Stojanovića bio najbolji igrač ekipe, iako u tekstu piše da je dobio najmanju ocjenu izvještača.

Naravno, statistika zna često zavarati, ali u Gojakovom slučaju pokazuje da se umnogome razlikuju pogledi (malicionih) novinara i struke. Ko u tom slučaju ima bolje naočale, struka ili sedma sila, ostavićemo drugima da sude.