Navijači Čelika pozivaju na građanske proteste protiv gašenja kluba

robijasi

Neformalna grupa građana “Za Čelik” i Udruženje građana Robijaši 1988 održali su konferenciju za medije na kojoj su najavili mirne proteste protiv gašenja zeničkog Čelika.

Predstavnici NGG “Za Čelik” i zeničkih Robijaša na konferenciji za medije rekli su kako su protesti koji će se održati u subotu, 27. februara, glas svih Zeničana protiv gašenja kluba te poruka vladajućim strukturama kako bi pomogli u spašavanju zeničkog kluba.

Tarik Ajanović, predstavnik NGG “Za Čelik” rekao je kako neki i dalje smatraju da je za Čelik došlo “pet do dvanaest”.

“Protesti su simbolično najavljeni ‘5 do 12’, i mi već dugo upozoravamo da je ‘5 do 12’, a neki i dalje smatraju da nije previše kasno i smatraju da se može odugovlačiti sa ovim procesima i gašenjem kluba kao i sa odugovlačenjem oporavka kluba. Ukazivali smo na propuste, davali konkretna rješenja, a s druge strane dobijali smo šutnju. Smatramo da se ovo pitanje ne smije izbjegavati i da Gradsko vijeće hitno mora raspravljati o ovom problemu, Razgovarali smo tokom ove godine sa skoro svim relevantnim predstavnicima kluba i grada Zenice i podvukli crtu i ono što nas najviše boli što smo prije godinu dana upozorili na neke stvari, bili smo u pravu”, rekao je Ajanović.

robijasi2

Rekao je kako su svi dosadašnji potezi bili predvidivi, a prije godinu dana predložen je i novi statut ovog kluba, koji još uvijek nije usvojen.

“Ispostavilo se da je čitava procedura bila zamajavanje i kupovanje vremena kada je prihvaćen prijedlog novog statuta. Uradili smo i pravno mišljenje sa stručnjacima za sportsko pravo te gašenje Čelika nije prihvatljivo. Kada govorimo o gašenju Čelika, imamo dvije varijante, prva je u kojoj se Čelik gasi nečijom odlukom, a druga je da se klub prepusti sam sebi u neefikasnom sistemu i da se sam od sebe ugasi”, rekao je Ajanović, dodavši da su ovo građanski protesti, te napomenuo da su ove godine općinski izbori i da će svi koji budu protiv ovog kluba biti “kažnjeni” na izborima te da se gašenje kluba ne smije desiti.

Emin Dedić, član NGG “Za Čelik” objasnio je kojom će se rutom kretati protesti najavljeni u subotu.

“Protest će se kretati od robne kuće Bosna, odakle ide glavnim gradskim ulicama, nakon čega se ide na bulevar do kružnog toka kod ‘Lamele’. Do dolaska na kružni tok kod ‘Lamele’ neće biti navijanja ni skandiranja, a nakon dolaska na kružni tok polazi se sa skandiranjem i navijanjem te nastavlja do stadiona ‘Bilino polje'”, izjavio je Dedić, zamolivši sve učesnike protesta da poštuju pravila, redare te organe reda koji će pratiti protest.

Vladan Popović, predstavnik navijača Čelika, UG Robijaši 1988 rekao je kako se status zeničkog kluba mora riješiti.

“U borbi smo za bolji Čelik, tražimo zajednički jezik i iznalaženje rješenja za probleme. Na proteste ne izlaze samo Robijaši, nego želimo da izađu svi građani ovog grada i da otvorimo oči ljudima koji nisu dobro radili za Čelik, da se pomogne klubu i da se vrati na staru slavu. To se može uraditi samo novim statutom i reprogramom duga i da se klub vrati u vrh bh. nogometa”, rekao je Popović.

Popović je naglasio da se Čeliku ne može pomoći bez podrške građana i gradske vlasti, kao i bez uprave kluba, s obzirom da Čelik trenutno nema predsjednika ni upravu kluba, a Popović je dodao da je Čelik srce Zenice.

Protesti navijača, simpatizera i građana Zenice bit će održani u subotu, 27. februara sa simboličnim početkom u 11:55, s obzirom da iz ova dva udruženja kažu kako je Čeliku došlo “pet do dvanaest” i da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme protiv gašenja kluba.

Zenički Robijaši bojkotuju dolazak na stadion Bilino polje za utakmice koje Čelik igra u Zenici, ostavljajući južnu tribinu praznu, dok na svim gostovanjima prate svoj klub. Na ovaj način navijači žele ukazati na probleme u klubu te nedavanje podrške svima koji žele da se zenički klub ugasi.