Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glumci iz filma “Smrt u Sarajevu”: Bila je čast glumiti, nagradu nismo očekivali

20160225_2_14446599_5742086_Web

Bosansko narodno pozorište Zenica obilježava 66. godišnjicu uspješnog rada, zbog čega je upriličena konferencija za medije na kojoj je predstavljen program za naredni period te razgovor sa glumcima ovog pozorišta koji su učestvovali u filmu “Smrt u Sarajevu” bh. režisera Danisa Tanovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor zeničkog pozorišta Hazim Begagić je predstavio program ovog pozorišta u narednom periodu te redizajn web-stranice.

“Mi danas slavimo 66. rođendan, a u povodu Dana BNP-a, svečano smo pustili našu web-prezentaciju za koju sa sigurnošću mogu reći da je najfunkcionalnija web-stranica u ovom trenutku u BiH, jer smo kupili dobre prakse svih teatara iz Evrope i regije, a 27. marta ćemo pustiti i aplikaciju za mobilne telefone”, rekao je Begagić.

20160225_2_14446599_5742087_Web

Begagić je najavio i predstave, koncerte te kulturnu manifestaciju “Zeničko proljeće”, koja će ove godine biti održana 21. po redu te 15. Festival bosanskohercegovačke drame koji će biti održan u maju ove godine.

Faketa Salihbegović – Avdagić, jedna od glumica u filmu bh. režisera Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu, je objasnila kako je tekao čitav proces od kastinga za film do samog snimanja.

“Pozvani smo na kasting u aprilu prošle godine, te smo se sreli sa rediteljem i direktorom fotografije i na toj probi smo krenuli interesantno. Tada je krenuo kasting i prvi put sam se u životu osjećala prirodno na kastingu. Zadao nam je zadatke nakon čega smo krenule sa improvizacijom”, izjavila je Salihbegović-Avdagić kojoj je ovo deseti film u karijeri.

20160225_2_14446599_5742088_Web

Objasnila je kako je scenarij nastao prema samim glumcima što je formiralo konačni tekst.

Glumica Snežana Vidović objasnila je kako je bila iznenađena informacijom da sa kolegicom Salihbegović-Avdagić glumi u filmu. Vidović glumi glavni ženski lik u filmu, iako je prema objašnjenju režisera Tanovića trebalo biti nekoliko različitih priča koje se spajaju.

“Poslije toga bili smo u isčekivanju s obzirom da scenarij nije postojao. Prvo je našao glumce, a u odnosu na glumce napravio scenarij, i to je nekako bio obrnut proces. Bila je velika čast i odgovornost glumiti glavni ženski lik i stalno sam se pitala šta ako ne bude sve dobro na snimanju. Snimali smo u Holiday Innu, čiji su radnici posljednji dan našeg snimanja završili ispred hotela, zbog neuplaćenih doprinosa i drugih problema, i to je mene podsjetilo na ratni period. Progovorili smo o svemu što se događa u BiH, to je priča o nama svima”, rekla je Vidović.

Mugdim Avdagić u filmu “Smrt u Sarajevu” glumi kockara koji je direktor banke.

“Zanimljivo je kako sam dobio ulogu. Glumci su već radili na dijalozima, a ja sam bio u Sarajevu zbog sina koji tamo studira. Došao sam do hotela gdje su snimali i radili i pitao gdje se nalazi moja supruga Faketa kako bih preuzeo ključeve od automobila, nakon čega sam otišao. Sljedeći dan sam dobio poziv da glumim u filmu, s obzirom da je Tanović bio iznenađen činjenicom da sam ga prekinuo u poslu, s obzirom da niko čak ni iz produkcije ne smije prekinuti snimanje. Bilo mi je ogromno zadovoljstvo raditi sa velikim rediteljem i ovakvom glumačkom ekipom”, rekao je Avdagić.

20160225_2_14446599_5742089_Web

Glumačka ekipa objasnila je kako nagradu nisu očekivali niti su znali da će film biti nagrađen. Dosadašnja praksa bila je da se obavijesti neko iz produkcije ili režiser kako bi znao da treba ostati i preuzeti nagradu, no ovaj put to nije bio slučaj.

Ekipi filma je rečeno samo da ostane nakon čega su osvojili dvije nagrade, nagradu filmske kritike te Srebrenog medvjeda.