Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na meču s hajdukom

Navijači hrvatskog kluba istakli nacističke simbole na utakmici, savez ih nije kaznio

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Obično HNS kažnjava ovakve ekscese, no Rudeš nije dobio kaznu

Hrvatski prvoligaš Rudeš je prošao nekažnjeno nakon što su na tribinama Kranjčevićeve tokom utakmice protiv Hajduka među manjom grupom Rudešovih navijača bila istaknuta dva nacistička simbola.

Riječ je o zastavi na kojoj se nalazi Balkenkreuz, simbol Wehrmachta ili njemačkih oružanih snaga, koji se koristio u razdoblju od 1935. do 1945. godine, te broj 88 koji označava osmo slovo u abecedi (H), odnosno slogan Heil Hitler.

Obično HNS kažnjava ovakve ekscese, no Rudeš nije dobio kaznu. Disciplinski sudac HNS-a Alan Klakočer objasnio nam je da nije imao temelje za dodjeljivanje kazne zagrebačkom klubu, iako se u televizijskom prijenosu i na fotografijama jasno vidjelo da se radi o nacističkim simbolima.

“Rudeš nije kažnjen jer nijedan incident nije naveden u izvještaju časnika za sigurnost. Ako nema toga, nema ni temelja za prijavu. Meni je to osnova za eventualno kažnjavanje, nisam mogao postupiti ako ne postoji službena prijava. Ne mogu kazniti nekoga na temelju onoga što se piše po portalima ili po ostalim medijima”, rekao je Klakočer za Index.

Rudeš je osudio isticanje takvih simbola

“Kao što smo digli glas zbog uvreda prema našem treneru Robertu Prosinečkom, moramo naglasiti da se zgražavamo i zbog pojave transparenata neprimjerenog sadržaja među navijačima NK Rudeša. Naime, na zapadnoj tribini stadiona u Kranjčevićevoj bila su izvješena dva nacistička simbola, a koji se protive svim klupskim uvjerenjima.

Jer u NK Rudešu zalažemo se za toleranciju, uzajamno poštovanje svih, te promičemo najveće ljudske vrline, odnosno ljubav, skromnost i poniznost, uvažavajući i sve raznolikosti. Ovim putem izražavamo ispriku svima koji su i pomislili da klub dopušta ovakvu ‘propagandu’ na svojim utakmicama.

S toga poručujemo kako ćemo napraviti sve da se ovakva situacija ne ponovi, te ćemo od redarske službe, policije i osiguranja svih budućih utakmica tražiti da promptno reagiraju, odnosno da se ovakvi sramotni simboli niti ne pojave u krugu stadiona”, objavio je klub u priopćenju.

Hajduk kažnjen zbog vrijeđanja Prosinečkog

S druge strane, Hajduk je dobio veliku kaznu jer je Torcida koristila pirotehniku na utakmici s Rudešom te je vrijeđala trenera Roberta Prosinečkog i sudije. Ukupno će za to splitski klub morati platiti 5.650 eura.