gigant se probudio

Navijači Milana ovo su čekali 24 godine

rade-krunic

Tima čiji dres nosi i bh. reprezentativac Rade Krunić je posljednji poraz doživio još tamo 8. marta na domaćem terenu od Genoe

Ova luda korona godina donijela je buđenje posrnulog giganta italijanskog i svjetskog nogometa. AC Milan je ovog četvrtka upisao i osmu pobjedu u osmoj takmičarskoj utakmici ove sezone i potpuno zapalio plamen euforije među svojim navijačima koji su proteklih godina prateći svoj klub doživjeli niz razočaranja.

Radi se o sedam pobjeda i jednom remiju, protiv Rio Avea u play-offu Evropske lige gdje su na koncu boljim izvođenjem penala eliminisali Portugalce i izborili grupnu fazu koju su otvorili gostujućim slavljem protiv Celtica.

Kao tek šestoplasirani sastav Serie A u prošloj sezoni Rossoneri su ovog ljeta morali krenuti već u drugom pretkolu Evropske lige. S rutinskih 2:0 u gostima su prošli irske Shamrock Roverse, zatim u trećem pretkolu kao domaćini su s 3:2 svladali norveški Bodo Glimt da bi u play-offu izbacili Rio Ave.

Prvenstvo Italije je posebna priča. Poslije četiri kola jedina su stopostotna ekipa, a uz tih 12 bodova imaju gol-razliku 9:1. Poslije tri lakša suparnika u prva tri kola, četvrto je donijelo veliki gradski derbi s Interom kojeg je Milan riješio u svoju korist na krilima čudesnog Zlatana Ibrahimovića.

Ključ Milanova preporoda su dva čovjeka. Jedan je Ibrahimović koji s 39 godina na leđima ima pet postignutih pogodaka u četiri nastupa ove sezone u Serie A i Evropskoj ligi. Pet golova za 336 minuta provedenih na terenu – fenomenalan učinak za nekog ko je nedavno zagazio u 40. godinu života. A tu je i ono što se ne može izmjeriti statističkim podacima: činjenica da Ibra kao pravi lider vuče ekipu i sve oko sebe čini boljima.

Drugi sa velikim zaslugama je Stefano Pioli. Poslije vrlo dobrog drugog dijela prošle sezone italijanski stručnjak natjerao je šefove da odustanu od dovođenja Ralfa Rangnicka i na ukazanom povjerenju je uzvratio sjajno. Ne samo što je svaku ovosezonsku utakmicu riješio u svoju korist nego je nanizao nevjerovatnu 21 utakmicu bez poraza.

Tima čiji dres nosi i bh. reprezentativac Rade Krunić je posljednji poraz doživio još tamo 8. marta na domaćem terenu od Genoe, prije nego je Serie A prekinuto zbog pandemije koronavirusa. Kad se sezona nastavila, u preostalih 12 prvenstvenih dvoboja su upisali devet pobjeda i tri remija, a uz to su u junu remizirali s Juventusom u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa.

Donedavno nezamislivo postalo je stvarnost, Milan je postao nepobjediv i napravio seriju koja im se nije dogodila čak 24 godine, još tamo od 1996. kada su dres Rossonera nosili Paolo Maldini, Demetrio Albertini, Zvonimir Boban, Dejan Savićević i brojne druge ikone.