Nefić: MUP KS poduzeo sve mjere za osiguranje sarajevskog derbija

derbi_kosevo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) poduzelo je sve mjere kako bi 109. vječiti derbi između nogometaša Sarajeva i Željezničara protekao u najboljem redu i bez incidenata uoči, za vrijeme i nakon utakmice.

Pred nedjeljni susret dva kluba, MUP KS je formirao štab koji će organizirati i pratiti realizaciju sigurnosnih mjera na području KS.

Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić kazao je da se počelo s planskim mjerama osiguranja fizičkog, operativnog i kontradiverzionog osiguranja ovog susreta.

– Naši policijski službenici će biti raspoređeni uglavnom u užem dijelu grada, posebno u blizini i na stadionu, gdje će se igrati utakmica. Uputili smo apel svim građanima, posebno navijačima da u sportskoj i fer atmosferi isprate ovaj meč, da navijaju za svoje klubove – rekao je Nefić za Fenu.

Apelirao je na navijače da ne čine prekršaje i ostala krivična djela koja će biti sankionirana, te da je sačinjen operativni plan osiguranja.

– Angažirali smo dovoljan broj policijskih službenika na osnovu dosadašnjih iskustava i eventualnim informacijama o mogućim događajima. Uvijek imamo određen broj policajaca u rezervi – dodao je Nefić.

Za vrijeme utakmice, dodao je, bit će određenih ograničenja saobraćaja neposredno prije održavanja utakmice.

– To je praksa kao i na prethodnim susretima. U ulici Alipašina bit će određenih ograničenja, obustava saobraćaja u ulici Patriotska u izvjesnom periodu. U funkciji će biti alternativni pravci i usporen saobraćaj – zaključio je Nefić.

Utakmica između Sarajeva i Željezničara igra se u nedjelju od 15.00 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.