Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Ne smijemo dozvoliti da Mosulom vlada ISIS

erdogan_rize

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Rizeu, na sjeveru Turske izjavio je kako Turska nema teritorijalne pretenzije, ali je isto tako podsjetio da je u toj zemlji smješteno tri miliona izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik je vezano za borbu protiv terorizma rekao da članovi terorističke organizacije Fetullahci (FETO) koji su pobjegli iz Turske, više neće biti pomenuti kao državljani Turske, a vođi pomenute terorističke organizacije Fethullahhu Gulenu poručio je da se vrati u Tursku.

“Ako ima imalo junaštva u tebi vrati se u zemlju. Nemoj se kriti u Americi. Dođi onda ovdje, da ti ovdje sude”, poručio je Erdogan dodavši kako ne može doći jer su kukavice čuvene po bježanju.

On je govoreći o borbi protiv terorističke organizacije ISIS u Iraku i oslobađanju Mosula rekao kako “se ne smije dozvoliti davanje Mosula ni ISIS-u, niti bilo kojoj drugoj terorstičkoj organizaciji”.

Erdogan je podsjetivši na današnji sastanak o Siriji koji se održava u švicarskom gradu Lozani, rekao kako će ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu sa predstvanicima koalicijskih snaga razgovarati o sirijskoj krizi.

“Mi pristajemo na borbu sa koalicijskim snagama protiv terorističke organizacije ISIS i drugih terorističkih organizacija. Neka nam niko ništa ne govori vezano za bazu u Bashiqi. Ova baza će tamo ostati, jer je Bashiqa istovremeno garancija za terorističke napade na Tursku”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kada je u pitanju ofanziva “Štit Eufrata” kazao ”kako su ušli u Jarablus, potom u Al-Rai i da nastavljaju prema Dabiku te da će tamo proglasiti sigurnu zonu od 5.000 kilometara očišćenu od terora”.

“Mi nemamo teritorijalne pretenzije ni prema čijoj teritoriji, ali u našoj zemlji postoje tri miliona izbjeglica. Pripremimo im mjesto, da se mogu vratiti svojoj zemlji, omogućimo im da žive tu na siguran način”, rekao je Erdogan.