Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Nekad je malo lud”: 19-godišnji Murić večeras debituje za Manchester City

muric

Trebala je ovo biti obična sezona jednog mladog, talentiranog golmana. Arijanet Murić, 19-godišnji Kosovar rođen u Švicarskoj, u City je došao kao mlada nada 2016. godine iz Grasshoppera i branio je za mladu momčad engleskog prvaka.

Ovog ljeta je potpisao profesionalni ugovor sa Cityjem koji ga je, kao i sve mlade golmane, poslao na posudbu u nizozemski NAC. No, iz nekog nepoznatog razloga, Guardiola se ovog ljeta riješio još dva golmana. Joe Hart je prodan Burnleyu, a brojne engleske stručnjake iznenadila je prodaja 22-godišnjeg talenta Angusa Gunna Southamptonu za 11,3 miliona eura.

City ima tri golmana. Edersona, Claudija Brava i Arijaneta Murića koji je na posudbi u Nizozemskoj. Ako zatreba – zvat će ga, ali valjda neće trebati. No, zatrebalo je i to poprilično hitno. Claudio Bravo teško je ozlijedio Ahilovu tetivu, Murić je bio u Bredi i Guardiola se odjednom našao samo s Edersonom na golmanskoj poziciji. Nije bilo druge nego odmah otkazati dvogodišnju Murićevu posudbu u NAC i vratiti ga na Etihad.

Budući da Ederson ne može braniti cijelu sezonu, Murić mu je prva zamjena, a večeras bi trebao debitirati u Carabao Cupu (liga kupu) protiv Oxforda. Tako će se mladi Murić, koji nije praktički bio niti na radaru ove sezone, odjednom gotovo sigurno upisati nastup za seniorsku momčad engleskog prvaka.

Nije tako izgledalo prije sedam godina kad je Arijanet ili Aro, kako ga skraćeno zovu, odlučio stati na gol. Do tada je igrao u polju, bez previše uspjeha, kad su prijatelji njegovom ocu rekli da bi mali trebao probati braniti budući da je puno viši od ostale djece. Tako je i bilo i Murić je postao golman mlađih uzrasta u Grasshopperu.

Tamo su ga spazili brojni europski klubovi poput Chelseaja, Tottenhama, Stokea, Galatasaraya i bronih drugih, a prije tri godine je došao na probu u oba Manchestera. U Unitedu je bio dvije sedmice i dok su Van Gaalovi ljudi odlučivali hoće li ga uzeti, Murić je odradio probu i u Cityju i sve oduševio. Odmah se sprijateljio s trenerima golmana koji su odmah istaknuli njegovu nevjerojatnu želju za radom i treninzima i mladi Švicarac, odnosno Crnogorac, odnosno Kosovar je ostao na Etihadu.

U zadnje četiri godine narastao je nevjerovatnih 20 centimetara i s nešto manje od dva metra impozantna je figura na juniorskim utakmicama. Prošle godine je debitirao i za crnogorsku reprezentaciju i odigrao je dvije utakmice. U prvoj je pokosio protivničkog igrača izvan šesnaesterca i dobio je crveni karton, a u drugoj protiv Slovenije je glavom nokautirao protivničkog igrača i također dobio crveni karton.

“Malo ga je prebacilo, nekad je malo lud, jer kad igrate za reprezentaciju emocije su puno jače. No, sad se zna kontrolirati i nevjerojatno napreduje. Potpuno je neustrašiv, glavom ide na loptu ako treba i bit će veliki golman”, rekao je šef Cityjeve akademije Simon Davies.

Ono što se najviše dojmilo Guardiolu su Murićeve igračke kvalitete. Kosovar je strašno jak na lopti, zna njome igrati, a to je filozofija koju Guardiola gaji kod svih svojih golmana od kojih očekujue da mogu igrati trećeg stopera po potrebi. Za to su zaslužni Murićevi igrački dani iz djetinjstva kad je bio igrač u polju.

Njegovi roditelji su, iako žive u Švicarskoj, rekli da njihov sin želi igrati za crnogorsku reprezentaciju. Sve je išlo u tom smjeru, ali se Murić ove zime odlučio igrati za Kosovo, zbog porijekla svojih roditelja i iako još nije dobio poziv, on se uskoro očekuje.

Za to vrijeme će prve seniorske minute upisati za veliki Manchester City. U kadru je bio prošlog vikenda protiv Wolvesa, ali engleski mediji najavljuju da će večeras protiv niželigaša braniti upravo temperamentni Murić.