Najveća kineska brodarska kompanija stiže u BiH

Cosco Shipping

Najveća kineska brodarska kompanija “Cosco Shipping”, vlasnik grčke luke Pirej i treće svjetske kontejnerske flote, večeras će svečano inaugurisati svoje predstavništvo u Sarajevu.

Na taj način, BiH se etablira kao značajna tačka na “morskom putu svile”, te povezuje sa kineskim lukama i gradovima, rekli su danas novinarima predstavnici menadžmenta ove kompanije.

Šef Predstavništva “Cosco Shippinga” za BiH Meliha Mujezinović istakla je da predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo ove kompanije na tržištu BiH, lokalnu podršku strankama putem direktne i efikasne komunikacije, podršku pri generisanju dodatne vrijednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, te stratešku okrenutost prema špediterima u BiH.

Prema njenim riječima, opredjeljenje kompanije je da inicijativa “Jedan pojas, jedan put” bude još prepoznatljivija u BiH i da dvije zemlje nastave da razvijaju prijateljske i poslovne odnose u duhu najboljih svjetskih primjera.

“Vizija naše kompanije u potpunosti slijedi viziju Kine i ubijeđeni smo da će `Pojas i put` donijeti ekonomski napredak za BiH”, naglasila je Mujezinovićeva.

Na sastanku je istaknuto da inicijativa kineskog predsjednika Xi Jinpinga “Jedan pojas, jedan put”, čiji je cilj oživljavanje starih i uspostavljanje novih kopnenih i morskih puteva između Azije, Afrike i Evrope, dobija konkretne oblike u BiH.

Generalni menadžer ove kompanije Vladimir Lekić pojasnio je da je “Cosco Shipping” državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizovana za međunarodni i domaći brodski teretni transport, kao i vezane servise.

Prema podacima od jula, flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti, što je čini trećom na svijetu.

“Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži, `Cosco Shipping` je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući više od 47 kontejnerskih terminala širom svijeta”, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, vizija kompanije jeste prihvatanje globalizovane kineske ekonomije, integrisanje korisnih resursa, globalno brodarstvo, integrisana logistika, finansijski servisi vezani za brodarstvo kao osnovni biznis, te razvoj raznolikih industrijskih klastera kako bi se izgradio svjetski lider u ovom poslu koji omogućava cjelokupnu logistiku i popunjavanje lanca usluga.

“Cosco Shipping” operiše na 362 međunarodne i unutarkineske brodske linije, od kojih je 227 međunarodnih. Ova kompanija je povezana sa 289 luka u 90 zemalja i regiona u svijetu.

Na prostoru jugoistočne Evrope, “Cosco Shipping” posluje putem “Dragon Maritimea”, člana mreže svjetskih nezavisnih brodarskih agencija koje servisiraju 10 odsto ukupnog svjetskog kargo volumena.

Lekić je rekao da se BiH, koja je smještena na “morskom putu svile”, nalazi među sedamdesetak zemalja potpisnica inicijative čiji je cilj povezivanje ljudi, lidera, dobara, naroda i zemalja Azije, Afrike i Evrope putem široke lepeze projekata od obostrane koristi.

“Prije kancelarije u Sarajevu, kompanija je u jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu”, dodao je Lekić.