Mektić: Postoji pravni osnov da se FBI uključi u istragu Davidovog ubistva

BiH

mektic

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je u Istočnom Sarajevu da je svima u interesu da bude riješen slučaj smrti Davida Dragičevića.

– Taj slučaj utiče na izborni proces, pa možda i na izborno opredjeljenje građana – izjavio je Mektić novinarima. Prema njegovim riječima, postoji pravni osnov da strane agencije budu uključene u istražne radnje, pa i FBI.

– Imamo potpisane sporazume i memorandume ne samo sa FBI, nego sa mnogim drugim državama o saradnji i međusobnom pružanju pomoći. Stvar je Tužilaštva da li će da zatraži pomoć od neke strane agencije – istakao je Mektić.

Prema njegovom mišljenju, kapaciteti i mogućnosti pomoći FBI i nekih drugih međunarodnih organizacija velike su i trebalo bi iskoristiti sve što je formalno-pravno dozvoljeno da bude rasvijetljen slučaj smrti Davida Dragičevića.

Komentarišući slučajeve zloupotrebe u procesu glasanja kada je riječ o mjestu glasanja nekih birača, Mektić je naveo da je to dostavljeno Tužilaštvu i da je sada sve na Tužilaštvu.

– Riječ je o falsifikatu, krađi identiteta, ozbiljnim krivičnim djelima. Bezbjednosne i policijske agencije u sastavu Ministarstva bezbjednosti su na raspolaganju odmah. Stvar je samo da Tužilaštvo izvadi te predmete iz ladica, dostavi ih, završimo to i pokažemo građanima da možemo da budemo pravna država makar u vrijeme održavanja izbora – naglasio je Mektić.

Govoreći o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će nakon opštih izbora u BiH saopštiti detalje pritisaka pojedinih međunarodnih organizacija i stranih država na izborni proces, Mektić je rekao da sada ne može da je komentariše jer ne zna šta je tačno u pitanju, ali da nema informacija o nekim drastičnim pritiscima.

– Mi sve vrijeme zahtijevamo i molimo, od bilo koje međunarodne organizacije i bilo kog stranog predstavništva ili bilo koje države, da čitav izborni proces bude prepušten vlastima i institucijama u BiH, odnosno građanima BiH, da bude stvoren dobar i povoljan ambijent u kojem građani BiH mogu da na slobodan, dostojanstven, demokratski način izađu na izbore i izraze svoju volju u smislu političkog opredjeljenja – istakao je Mektić.