Fudbal

Hakan Şükür

Nekada legenda i ponos nacije, danas moli za pomoć: “Uzeli su mi sve!”

13/11/2021
Foto: Screenshot

Legenda turskog i svjetskog nogometa je ispričao svoju neobičnu, tužnu priču

Podugačka je lista velikih sportaša koji su u karijeri puno toga napravili i još više novaca zaradili, a zatim su bankrotirali i spali na prosjački štap. Mike Tyson, Diego Maradona, Dennis Rodman, Evander Holyfield, Boris Becker, Allen Iverson…

Raskalašeni život, kriva ulaganja…razloga je puno, ali među njima se se posebno izdvaja ime Hakana Šukura, jednog od najvećih turskih nogometaša svih vremena koji je “propao” zbog politike, a ne radi rasipanja novca.

On je, naime, prije nekoliko godina pobjegao iz Turske, gdje je optužen da je podržavao FETO, organizaciju koja se u toj zemlji smatra terorističkom, a najveći je protivnik kontroverznog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Šukur je ispričao svoju neobičnu, tužnu priču:

“Moja situacija je vrlo teška, uzeli su mi skoro sve što sam imao, propale su sve moje investicije u Turskoj za što je kriv Erdoğan jer sam govorio protiv njegova režima. On je tražio da uđem u njegovu stranku, a zatim me je pretvorio u državnog neprijatelja jer ga nisam podržao. Opljačkan sam, protjerali su mi porodicu, uhapsili oca. To se u Turskoj dogodilo mnogima koji nisu dijelili njegove stavove i zato svoje današnje kolege nogometaše savjetujem da ne učine istu grešku. Da ne ponove moje greške jer se niti oni neće moći vratiti u zemlju kao što je slučaj samnom.”

U intervjuu za talijanski Sportweek Şükür je zamolio za pomoć. “Ako je neko dovoljno hrabar da mi pruži priliku, to bi mi puno značilo”, zaključio je nogometni genijalac koji je u Kaliforniji bio otvorio trgovinu turskim specijalitetima, a radio je i kao vozač taksija.

Za čovjeka koji je zaradio miliona i koji je s Galatasarayem 2000. osvojio Kup Uefa, s Turskom bronzu na SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, zaista tužna sudbina. Igrao je i u Torinu, Interu, Parmi i Blackburnu.

Komentari

Autor: Sportske novosti

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.